Feretima (kirenska kraljica)

Feretima (grčki: η Φερετίμη, 6. vijek pne.) bila je supruga Bata III, kralja Stara Grčka|grčke kolonije Kirena i majka njegovog sina, kralja Arkesilaja. Prema Herodotovim navodima, bila je dorskog porijekla, a otac joj se također zvao Bat.

Nakon što joj je oko 530. pne. umro suprug, Feretima je imala važnu ulogu na sinovom dvoru, te ga poticala da ukine demokratski ustav koji je bio donio Bat III. Kada su se Kirenjani oko 518. pne. pobunili, i majka i sin su prognani. Arkesilaj je kasnio pronašao utočište na Samosu, a majka u ciparskoj Salamini gdje je bez uspjeha pokušala nagovoriti tamošnjeg kralja Euelthona da joj pomogne vratiti sina na prijestolje. Na kraju je Arkesilaj uspio sam skupiti vojsku te s njom vratio vlast u Kireni. Međutim, kada su se Kirenjani ponovno pobunili, Arkesilaj je otišao u obližnju Barku kod svog zeta, kralja Alazira. Feretima je ostala vladati kao regentica u Kireni.

Kada su kirenski izgnanici ubili Arkesilaja i Alazira na tržnici u Barki, Feretima je otišla u Egipat kod perzijskog guvernera Arisanda tražiti pomoć da osveti njegovu smrt. Arisand joj je pomogao s trupama, ali su se stanovnici Barke dugo odupirali i opsada je završena tek kada je Arisand građane izvan gradskih zidina namamio na prevaru s navodnim mirovnim pregovorima. Kada je Barka pala, slijedila je okrutna odmazda - veliki dio građana je pobijen, ženama su odrezane grudi, a ostatak je perzijski kralj Darije dao protjerati u Baktriju.

Feretima je nakon toga nastavila vladati u Kireni, ali je pogođena bolešću, odnosno crvima koji su se hranili njenim mesom. Krajem 515. pne. je umrla, a na vlast je došao njen unuk Bat IV, koji je vladao kao perzijski vazal.

Izvori: uredi