Ovo je kinesko ime; porodično ime je Feng.

Féng Guózhāng, (pojednostavljeni kineski: 冯国璋tradicionalni kineski: 馮國璋Wade-Giles: Feng Kuo-chang; kurtoazno ime: Huafu 華甫 or 華符) (7. januar 1859 – 12. decembar 1919) bio je kineski vojskovođa i političar, koji je od 1917. do 1918. služio kao predsjednik Republike Kine, ali koji je poznatiji kao osnivač Zhili klike koja će 1920-ih za vrijeme Ere gospodara rata dominirati dijelovima sjeverne Kine.

Feng Guozhang
Feng Guozhang


Na dužnosti
6. august 1917 – 10. oktobar 1918
Prethodnik Li Yuanhong
Nasljednik Xu Shichang

Na dužnosti
7. jun 1916 – 1. jul 1917
Predsjednik Li Yuanhong
Prethodnik Li Yuanhong
Nasljednik položaj ukinut

Rođen/a (1859-01-07)7. 1. 1859.
Hejian, Hebei, carska Kina pod dinastijom Qing
Umro/la 12. 12. 1919. (dob: 60)
Peking, Republika Kina
Državljanstvo Kinez
Politička stranka Zhili klika
Ostale političke
afilijacije
Napredna stranka
Alma mater Baoding vojna akademija
Zanimanje oficir
Vojna služba
Država  dinastija Qing
Republika Kina (1912–1949) Republika Kina
Zhili klika
Čin general
Bitke/ratovi Xinhai revolucija
Druga revolucija
Rat nacionalne zaštite
Mandžurska restauracija
Era gospodara rata

Rođen je u siromašnoj seoskoj porodici te se kao dječak neko vrijeme uzdržavao svirajući violinu prije nego što se priključio vojsci dinastije Qing. Tamo je zapažen njegov vojnički talent te je poslao na Baoding vojnu akademiju, gdje je stakao oficirski čin. Godine 1895. je služio kao vojni ataše u Tokiju, gdje se sprijateljio sa Yuan Shikaijem pod kojim će kasnije služiti u Beiyanškoj armiji. Kada je 1911. godine izbila Xinhai revolucija, Feng je pod Yuanom zapovijedao sa dvije divizije carskih snaga i porazi republikanske pobunjenike u bitci kod Xingiae. Kada se Yuan 1912. proglasio predsjednikom novoproglašene Republike, Feng mu je ostao odan.

Prijateljstvo sa Yuanom je opstalo sve do trenutka kada se Yuan odlučio proglasiti carem krajem 1915. godine. Yuan je pokušao sačuvati Fengovu vjernost ponudivši mu titulu vojvode. Feng je odbio te je Yuan na njega organizirao bezuspješni atentat. Bijesni Feng je otišao u Nanjing te se priključio pobunjeničkom Pokretu nacionalne zaštite. Yuan je na kraju odustato od carske titule, ali je svoje nezadovoljstvo Fengom izrazio tako što je izbacio iz oporuke.

Novim je predsjednikom postao Li Yuanhong, koji je Fenga proglasio svojim potpredsjednikom. Feng je predsjednikom postao nakon što je Li bio zbačen u kratoktrajnom pokušaju restauracije dinastije Qing u julu 1917. godine. Feng je nakon toga objavio rat Centralnim silama te poslao kineske radne bataljone da sudjeluju u operacijama Antante u Prvom svjetskom ratu, kao i kineske trupe intrevenciji protiv boljševika u ruskom građanskom ratu. Mandat mu je obilježilo suparništvo sa premijerom Duan Qiruijem, protiv koga će organizirati začetke Zhili klike.

Izvori uredi

Literatura uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Li Yuanhong
Predsjednik Republike Kine
1917–1918
Slijedi:
Xu Shichang