Felipe Calderon

Za filipinskog državnika, v. Felipe G. Calderón.

Felipe de Jesús Calderón Hinojosa (r. 18.8. 1962. u Moreliji) je meksički političar koji trenutno vrši dužnost predsjednika. Pripada Partiji nacionalne akcije (PAN).

Felipe Calderón Hinojosa

Felipe Calderon je sin Luisa Calderona Vege, osnivača PAN-a, a u mladosti je vodio omladinsku organizaciju stranke. Nekoliko puta je izabran u meksički parlament. Od 1996. do 1999. bio je predsjednikom stranke.

Godine 2000. ga je novoizabrani predsjednik Vicente Fox imenovao direktorom nacionalne banke, a potom ministrom energetike. Godine 2004. je podnio ostavku kako bi se pripremio za predsjedničku kampanju.

2.7. 2006. na predsjedničkim izborima, prema službenim podacima, porazio karizmatskog ljevičarskog kandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora. Tu pobjedu je Obrador osporio, ali ju je 5.9. 2006. jednoglasno potvrdio meksički Federalni izborni sud i tako učinio konačnom. Njegova pobjeda je bila predmetom osporavanja i kampanje građanskog neposluha od strane Obradorovih pristaša, zbog kojih je i njegova inauguracija 1.12. 2006. morala biti održana u predsjedničkoj palači umjesto u zgradi meksičkog Kongresa.

Eksterni linkovi uredi