Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

(Preusmjereno sa stranice Fakultet dramskih umetnosti)

Ћирилична верзија


Fakultet Dramskih Umetnosti je osnovan, kao Akademija za pozorišnu umetnost, uredbom vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije decembra 1948. godine, a 1950. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na akademiji za pozorišnu umetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan akademije bio je Dušan Matić.

Početkom šezdesetih godina dolazi do proširenja obrazovne delatnosti i promene naziva u Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, 1962. godine, da bi krajem 1973. ponela današnji naziv - Fakultet dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

1974. godine, fakultet dobija svoju novu zgradu na Novom Beogradu koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbeđuje najkvalitetnije uslove studiranja.

Fakultet Dramskih Umetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom jugoslovenskom nagradom u oblasti kulture.

Danas se na Fakultetu dramskih umetnosti studenti obučavaju na devet smerova: gluma, pozorišna i radio režija, dramaturgija, menadžment kulturnih delatnosti – pozorišna i radio produkcija, filmska i televizijska režija, filmska i televizijska produkcija, kamera, filmska i televizijska montaža, i snimanje i dizajn zvuka. Fakultet dramskih umetnosti organizuje i master akademske studije, ali i doktorske studije, kroz nekolicinu studijskih programa - kako iz užih umetničkih, tako i iz pripadajućih naučnih i teorijskih oblasti.