Evropski geografski savez

Evropski geografski savez (EGEA, engl. European Geography Association), evropska je mreža studenata geografije i mladih geografa s ciljem razmjene geografskog znanja. Radi postizanja navedenog, EGEA organizira kongrese, studentske razmjene, sponzorira znanstvene komisije, ugošćuje strane studente i objavljuje informacije u svojim brošurama. Osim toga na web stranicama EGEA-e, na kojima se nalazi velika zajednica online aktivnih suradnika, mogu se pronaći i druge zanimljivosti.

Organizacija uredi

Godine 1987. studenti sa Univerziteta u Varšavi, Barceloni, Beču i Utrechtu sastali su se i pokrenuli ideju Evropskog geografskog saveza. Od početka djelovanja organizacije održano je 18 godišnjih kongresa u raznim zemljama. EGEA je narasla s početnih četiriju sudionica na trenutno 80-ak entiteta u oko 20 različitih zemalja. Svaki entitet je aktivan na svoj način, pa neki samo primaju informacije koje donosi EGEA dok su drugi čak osnovali vlastite organizacijske strukture koje djeluju kao neovisni savezi.

EGEA je podijeljena u četiri regije: sjevernu i baltičku, istočnu, zapadnu i EuroMed. Svaka regija izabire predstavnika u Izvršni odbor. Ove regije su povezane susretima navedenih izabranih članova odbora koji formuliraju buduće direktive i inicijative.

Aktivnosti uredi

Svi entiteti se susreću jednom godišnje na kongresu koji se održava u jesen i glavni je događaj na EGEA-inom kalendaru. Tijekom pet dana raspravlja se o različitim temama na radionicama. Domaći organizatori prikazuju svoju zemlju kroz najmanje jedan izlet.

Štoviše, kroz godinu se organizira nekoliko regionalnih kongresa među regijama EGEA-e. Svi se održavaju u proljeće, a fokusiraju se na razne geografske teme.

Drugi način susreta entiteta jesu studentske razmjene u kojima studenti s univerziteta dijele međusobno svoje domove. Razmjene se organiziraju dosta često s idejom posjeta različitih zemalja na isplativ i neturistički način. Dva entiteta organiziraju posjete za pojedince u svojim organizacijama, a svaki od njih ugošćuje i stvara program za grupu posjetitelja. Tijekom tih razmjena, koji obično traju jedan tjedan, posjećuju se fakulteti geografije, organiziraju se geografski izleti, neformalno se upoznaju gradovi i njihove okolice, te se održavaju društvena zbivanja u kojima se sprijateljuju sudionici s ostalim studentima geografije. Troškove putovanja plaćaju posjetitelji, ali za hranu, smještaj i program brine se grupa domaćina.

Vanjske veze uredi