Evrotunel (engl. Channel Tunnel, fr. Le tunnel sous la Manche) je železnički tunel ispod Lamanša 50,5 kilometara dug koji povezuje Folkestone u Ujedinjenom Kraljevstvu i Coquelles u Francuskoj. Na najnižoj tački tunel je na dubini od 75 metara. Tunelom saobraća visokobrzinski Eurostar voz za putnički prevoz i Evrotanel Šatel za transport.

Mapa tunela
Geološki profil tunela

Ideja za podkanalsku vezu pojavila se još 1802,[1] ali je britanska politička elita i javni pritisak uvek odgađao izgradnju tunela zbog nacionalne sigurnosti. Izgradnja Evrotunela, počela je 1988, a završena je 1994. Početna predviđanja budžeta su bila 4,650 milijardi funti što je pokrilo oko 80% cene izgradnje tunela. Od izgradnje, tunel je imao nekoliko problema. Požar je zaustavio izgradnju tunela. Ilegalni emigranti pokušali su da iskoriste tunel kako bi ušli u Veliku Britaniju,[2] što je izazvalo manje diplomatske probleme oko izbegličkog kampa u neposrednij blizini tunela sa francuske strane i njegovog zatvaranja 2002.[3]

Troškovi i rokovi izgradnje uredi

Zbog kompleksnosti izgradnje samoga projekta channel-link i troškovi i rokovi su bili višestruko probijeni.

Eurostar uredi

Kompanija koja upravlja sa suvremenim vlakovima koji prijevoze putnike velikom brzinom je združeno vlasništvo Francuske i Velike Britanije. Vlakovi su vrlo udobni i brzi. Neki od njih su jako dugi. Posebnost je i dvostruki sustav napajanja:

  • Francuska: zračni vod
  • Velika Britanija: treća (elektrizirana) šina (ovdje je brzina ograničena iz tehničkih razloga)

Sigurnost u tunelu uredi

Putnički vlakovi imaju posebne sigurnosne sustave za slučaj havarije u Tunelu. Najvažnija je, da su koncipirani tako, da se mogu podijeliti na dva dijela i potpuno hermetički oba dijela zatvoriti, u slučaju nužde. Svi sustavi su dupli i redundantni u oba simetrična dijela vlaka. Pruge imaju dijelove za mijenjanje kolosijeka u pravilnim razmacima, radi veće sigurnosti.

Reference uredi

  1. „The Channel Tunnel”. library.thinkquest.org. Pristupljeno 19 July 2009. 
  2. „Four men caught in Channel Tunnel”. BBC News. 4. 1. 2008.. Pristupljeno 19 July 2009. 
  3. „Sangatte refugee camp”. The Guardian (UK). Pristupljeno 19 July 2009. 

Literatura uredi

Vanjske veze uredi