Eurih, takođe poznat i kao Eurik, Evarik ili Ervig, rodio se 415. godine, a umro je 484. Bio je mlađi brat Teodorika II, vizigotskog kralja koga je ubio i preuzeo presto Vizigotske kraljevine sa sedištem u Tuluzu. Bio je vizigotski kralj od 466. do svoje smrti, 484.

Skulptura u Madridu, (Huan Porsel, 1750-53)

Nasledio je veliki deo vizigotskih poseda u Akvitaniji, jedna od oblasti Galije koja se nalazila pod vizigotskom kontrolom od 415. godine. Decenijama su se Vizigoti postepeno širili na račun oslabljenog Rimskog carstva, i polako su sve više prodirali unutar Hispanije.

Kada je postao kralj, Eurih je prvo pobedio nekoliko drugih vizigotskih kraljeva i plemenskih vođa u građanskom ratu, da bi nakon toga postao prvi vladar ujedinjenog vizigotskog naroda. Iskrostivši probleme Rimskog carstva, proširio je Vizigotsko kraljevstvo na veliki deo Hispanije, potiskujući Sveve na severozapad Iberijskog poluostrva. Do propasti Zapadnog rimskog carstva, Eurih je već kontrolisao celo Iberijsko poluostrvo.

Godine 470. Eurih je uspešno odbio invaziju Kelta i proširio svoje teritorije na sever, najverovatnije do reke Som na franačkoj teritoriji.

Prethodni vizigotski kraljevi su zvanično bili samo legati rimskog cara, ali Eurih je bio prvi vizigotski kralj koji je proglasio potpunu nezavisnost od Rima. Godine 475. Eurih je naterao zapadnog cara Julija Nepota da mu prizna potpunu nezavisnost u zamenu za galsku oblast Provansu. Rimski građani Hispanije su tada priznali Euriha za svog kralja. Iste godine, Klermon Feran se predao nakon duge vizigotske opsade, a biskup grada, Sidonije Apolinar, molio je za mir. Eurih je podelio Zapadno rimsko carstvo sa Odoakarom.

Eurih je bio jedan od učenijih vizigotskih kraljeva, i bio je prvi German koji je formalno sakupio zakone svog naroda u jedan kodeks. Eurihov kodeks iz 471. godine ovekovečio je tradicionalne zakone Vizigota koji su se do tada samo prenosili usmenim putem.

Nakon Eurihove smrti 484. godine, Vizigotsko kraljevstvo je obuhvatalo celo Iberijsko poluostrvo (osim današnje Galicije gde su vladali Svevi) i više od dve trećine današnje Francuske. Edvard Gibon, u 38. poglavlju svoje Istorije opadanja i propasti Rimskog carstva, kaže da Francuska svoju veličinu treba da zahvali preranoj Eurihovoj smrti dok je njegov sin Alarih II bio još dete, a njegov protivnik Hlodoveh ambiciozni mladi franački kralj.

Eksterni linkovi uredi

Prethodnik:
Teodorik II
Vizigotski kralj
(466484)
Nasljednik:
Alarih II