Euridika III od Makedonije

Euridika (grčki: Eυρυδικη Eurydike, ? - 317. pne.) bila je makedonska princeza, kći kralja Aminte IV i princeze Kinane.

Godine 323. pne. ju je majka, nedugo nakon smrti njenog tetka Aleksandra Velikog vodila u Aziju kako bi je udala za Aleksandrovog starijeg brata i nominalnog kralja Filipa Arideja. Uplašeni za svoje pozicije, regent Perdika i njegov makedonski guverner Antipater su naredili Alketi da ih presretne i ubije. On je dao pogubiti Kinanu, ali se protiv likvidacije Euridike pobunila vojska. Na kraju je Perdika pristao ne samo da joj poštedi život, nego i za udaju za Filipa Arideja.

Nakon toga je Euridika, koristeći uticaj na slaboumnog muža, počela aktivno sudjelovati u intrigama dijadoha. Njen pokušaj da smanji uticaj Antipatera nije uspio, ali je 319. pne. Antipaterova odluka da za nasljednika na mjestu regenta postavi Poliperhona omogućila savez s Antipaterovim sinom Kasandrom. Kasandar je zahvaljujući njoj uspio protjerati Poliperhona iz Makedonije i najvećeg dijela Grčke.

Poliperhon je, pak, našao utočište u Epiru i tamo sklopio daleko važniji savez sa Aleksandrovom majkom Olimpijadom i Aleksandrovom udovicom Roksanom. U jesen 317. pne. je Poliperhonova vojska, kojoj se priključio i epirski kralj Eakid napala Makedoniju, iskoristivši Kasandrovu zauzetost na Peloponezu. Protiv Poliperhonove vojske se ispriječila vojska na čelu s Filipom Aridejem i Euridikom. Međutim, vojnici su odbili ratovati protiv Aleksandrove majke te prešli na njenu stranu.

Euridika je s mužem pokušala pobjeći, ali je uhvaćena u Amfipolisu. Tada joj je Olimpijada pogubila muža, a potom dala mač, kukutu i konopac kako bi sama mogla izabrati način pogubljenja. Euridika je odabrala vješanje.

Nakon nekoliko mjeseci je Kasandar porazio Olimpijadu, a Aridejevo i Euridikino tijelo su raskošno sahranjeni u Vergini.