Etnocentrizam je prosudba kulture drugih naroda iz aspekta vlastite kulture. Može se ticati jezika, običaja, vjere i ponašanja.

Etnocentrična osoba koristi vlastitu kulturu kao temelj za ocjenjivanje drugih kultura. Obično se vlastita kultura smatra najboljom i teži se tome, da se druge kulture mijenjaju, da više sliče vlastitoj kulturi.

Historija uredi

Starogrčki historičar Herodot u 5. vijeku pne. napisao je:

Samo lud čovjek može vrijeđati tuđe običaje, jer da se ljude diljem svijeta upita čiji su običaji najbolji, svatko bi izabrao one svoje. (III.38.)

Izraz etnocentrizam prvi je put koristio sociolog William G. Sumner. On ga definira kao:

Tehnički naziv za pogled na stvari u kojima je vlastita skupina središte svega, a svi ostali su umanjeni i ocjenjuju se u odnosu na nju.

Etnocentrizam i antropologija uredi

Svi ljudi nastoje koristiti vrijednosti kulture u kojoj su rođeni. Jedan od glavnih ciljeva antropologije je ne koristiti etnocentrične ideje. Antropolozi pokušavaju vidjeti druge kulture iz gledišta osobe iz te kulture. To je također poznato kao kulturni relativizam. To je ideja, koja se protivi ideji, da su stvari uvijek iste u svakoj ljudskoj kulturi (ljudska univerzalija). Kulturni relativizam kaže, da je sve ljudsko djelovanje u odnosu na kulturu u kojoj se radnja događa.

Povezano uredi