Estelle Getty (rođena kao Estelle Scher; New York 25.7. 1923 - Los Angeles, 22.7. 2008) bila je Emmyjem i Zlatnim globusom nagrađena američka (kazališna i televizijska) glumica.

Estelle Getty
glumica, komičarka
Estelle Getty na 41. godišnjoj dodjeli nagrada Emmy u septembru 1989. Foto: Alan Light.
Biografske informacije
Rođenje25. jul 1923.
New York, SAD
Smrt22. 7. 2008. (dob: 84)
Los Angeles
PseudonimEstelle Scher-Gettleman
SupružnikArthur Gettleman
(vj.1947–2004; njegova smrt)
DjecaCarl Gettleman (sin)
Barry Gettleman (sin)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, komičarka
Opus
Djelatni period1978–2000
Znamenite uloge

Biografija uredi

Estelle Getty se rodila u židovskoj porodici, a svoje prve uloge je odigrala u teatru glumeći u predstavama na jidišu. Godine 1946. se udala za Arthura Gettemana kome će roditi dva sina - Carla i Barryja. Zbog brige o porodici je privremeno prekinula glumačku karijeru.

Estelle Getty se glumi ozbiljno vratila tek 1970-ih, kada je nastupala u originalnoj brodvejskoj postavi Torch Song Trilogy.

Televizijskom zvijezdom je postala 1985. nastupom u popularnom sitkomu The Golden Girls. U njemu je tumačila ulogu Sophije Petrillo, sicilijanske majke Dorothy Zbornak, lika koga je tumačila Beatrice Arthur. U stvarnosti je Arthur bila godinu dana starija od Getty, ali je iluzija starosti lako postignuta uz obilje šminke.

Getty je kasnije ulogu, za koju će dobiti Emmy i Zlatni globus, ponovila u TV-seriji Golden Palace.

Godine 2000. je objavila kako se više neće pojavljivati u javnosti zbog Parkinsonove bolesti. Kasnije joj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest, ali joj je na kraju dijagnosticirana demencija s Lewijem tijelima. Umrla je u Los Angelesu.

Izabrana filmografija uredi

Vanjske veze uredi