Erik II Pamtljivi (danski: Erik II Emune) (c. 1090 – 18. jul 1137) bio je kralj Danske od 1134. do 1137.

Erik II Pamtljivi
Vladavina 1134–1137[1]
Prethodnik Niels
Nasljednik Erik III Janje
Suprug/a Malmfred od Kijeva
Potomstvo Svend III od Danske
Puno ime Erik Eriksen
Kuća Estridsen
Otac Erik I od Danske
Rođen/a c. 1090
Umro/la 18. jul 1137. (dob: 46–47)
Urnehoved, Danska
Religija rimokatoličanstvo

Erik se rodio kao nezakoniti sin kralja Erika I Svedobrog. Godine 1103. mu je oca naslijedio stric Niels. Pod stričevom vladavinom je veliku popularnost stekao njegov brat, šlezviški vojvoda Knut Lavarda, koji je Erika dao posjede[2] i proglasio jarlom Møna, Lolland i Falster.[3] Lavardu je godine 1131. dao ubiti Nielsov sin Magnusov sin što je Erika i njegovog brata Haralda Kesju nagnalo da podignu ustanak. Erikovo glavno uporište je bila Skanija, gdje je tamošnja skupština Erika proglasila za protivkralja; ljubomorni Harald, koji se sam nadao kraljevskoj tituli, smjesta je prebjegao na stranu kralja Nielsa. Zahvaljujući tome je Erik 1131. doživio niz poraza te je potisnut u Skaniju. Godine 1134. se tamo iskrcala vojska kralja Nielsa, ali je Erik u međuvremenu uspio na svoju stranu dovesti nadbiskupa Assera od Lunda i, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, i rimsko-njemačkog cara Lotara III Saksonca. On mu je poslao njemačke konjanike čiji je iznenadni juriš u bitci kod Fontevika 4. juna 1134. razbio Nielsovu vojsku. Pobjeda, u kojoj je Magnus Jaki poginuo, a Harald Kesja i Niels prisiljeni na bijeg, je Eriku dala nadimak Pamtljivi. Nakon nekoliko tjedana su i Niels i Harald ubijeni, te je Erik mogao preuzeti prijestolje.

Erik je, u nastojanju da stabilzira vladavinu, pokušao ishoditi proglašenje Knuta Lavardu svecem; ti su napori urodili plodom tek decenijama kasnije, godine 1170. U međuvremenu je vodio pohode protiv paganskih Slavena na otoku Rügen kojima je osvojio glavno uporište Arkona. Sukobi s pomeranskim vojvodom Ratiborom I i intervencija u Norveškoj su, pak, završili s porazima. Sam Erik se ponašao okrutno i bahato prema svojim podanicima; jedan od njih, koga danski historičar Arild Huitfeld naziva Sorte Plov, je prema legendi na kraljevskoj skupštini mučki ubio kralja. Erikov nećak Erik Haakonsson je podigao mač da osveti njegovu smrt, ali su ga plemići zaustavili i podsjetili da je on sam postao kralj i da više ne smije riskirati život u besmislenoj osveti.

Erik je bio oženjen za kijevsku princezu Malmfred, a s priležnicom Thunnom je imao sina po imenu Svend koji će kasnije postati kralj.

Preci uredi

Izvori uredi

Erik Pamltljivi
Rođen/a: o. 1090 Umro/la: 18. jul 1137
Kraljevske titule
Prethodi:
Niels
kralj Danske
1134–1137
Slijedi:
Erik Janje