Epitrahilj (petrahil, petrahilj; epi + grč. trákhēlos: vrat), dio odežde pravoslavnog sveštenika i episkopa pod felonom, tj. ispod rize, a preko stihara; duža, široka, krstovima izvezena traka s izrezom za glavu (odgovara stoli u katoličanstvu); stavlja se oko vrata i pruža do ispod koljena. Epitrahilj je sličan đakonskom oraru, samo su mu oba unutrašnja ruba spojena.

Epitrahilj

Epitrahilj je najvažniji dio svešteničke odežde jer simbolizira blagodat Sv. Duha koji se nizašilja na sveštenika; i slično tome kako je sam Isus Hristos na svojim ramenima nosio krst do stradanja, tako postupa i jerej, vršeći tajnu stradanje njegovog, simbolizira "igo (jaram) Hristov". Epitrahilj, također, podsjeća na uže kojim je Isus vezan oko vrata i vođen na sud Ponciju Pilatu.

Bez epitrahilja jerej ne smije vršiti ni jednu službu. Ako se neka služba mora vršiti (molitva, krštenje ili neka druga sveštena služba), a epitrahilja nema, onda vršenje tajne ne treba odlagati. Tada će jerej uzeti pojas ili komad kanapa, ili nekakvo platno i, blagoslovivši ga, staviti ga kao epitrahilj i izvršiti službu. Poslije se takva stvar više ne može smatrati za običnu, već se mora koristiti kao osvećena.

Vanjske veze uredi


Izvor:

  • "Veliki pravoslavni bogoslovski enciklopedijski rečnik" (tom I), Novi Sad, 2000.