Eparhija zapadnoevropska

Eparhija zapadnoevropska je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Crkva Svetog Save u Parizu

Nadležni arhijerej je gospodin Luka, a sjedište eparhije se nalazi u Parizu.

Istorija uredi

Na ovom području prva kanonska eparhija osnovana je 1969. godine pod nazivom Eparhija zapadnoevropska i australijsko-novozelandska i njen arhijerej je bio episkop Lavrentije. Posle toga, 1973. godine, ona je podijeljena na Zapadnoevropsku kojom je nastavio da upravlja episkop Lavrentije i Australijsko-novozelandsku eparhiju kojom je upravljao episkop Nikolaj Mrđa. Tokom 1990. godine ona je podijeljena na Srednjoevropsku i Britansko-skandinavsku eparhiju i prestala da postoji pod tim imenom.

Sveti arhijerejski sabor na svom redovnom zasjedanju 1994. godine donio je odluku o arondaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zapadne Evrope. Zapadnoevropska eparhija tada je ponovo osnovana od dijelova Srednjoevropske, Britansko-skandinavske i Eparhije za zapadnu Evropu Mitropolije novogračaničke.

U sastav nove eparhije ušlo je područje Španije, Francuske, Luksemburga, Holandije i Belgije. Za prvog episkopa Eparhije zapadnoevropske Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu postavljen je dotadašnji episkop zapadnoevropski Mitropolije novogračaničke Damaskin (Davidović). Poslije episkopa Damaskina, za episkopa zapadnoevropskog postavljen je episkop Luka (Kovačević). Od 1997. godine je administrator Eparhije zapadnoevropske, a na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 1999. godine izabran je za episkopa zapadnoevropskog na kojem se položaju i danas nalazi.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi