Engleski valcer

Engleski valcer (en. Waltz, njem. Walzer, fr. Valse) je vrsta plesa. Ime je dobio je prema zemlji porijekla, Engleskoj. Plesali su ga već na svjetskom prvenstvu 1922. godine, ali samo ime koristi se tek od 1929. godine.

Engleski valcer

Engleski ili lagani valcer se po nekima razvio iz plesa boston, a po drugima iz usporenog bečkog valcera, koji je vladao plesnim dvoranama Evrope tokom celog 19. veka.

Ples boston se pojavio krajem 19. veka u severnoameričkom pristaništu Boston da bi se 1903. godine pojavio u Parizu odakle se preneo u London. Tu je doživeo veliki uspeh da bi posle 1914. godine skoro sasvim nestao. Posle 1. svetskog rata se ponovo pojavljuje pod nazivom waltz (kod nas kao engleski valcer). Engleska organizacija pod nazivom ISTD (Imperial Society of Teachers of Dancing) je dala veliki doprinos standardizovanju figura. Cela Evropa ga je sa oduševljenjem primila u tom sporijem obliku pa se od 1922. godine takmičenja u engleskom valceru priredjuju tradicionalno i svake godine. Danas je engleski valcer pojam engleskog stila plesanja.