En no Gyōja (役行者), ili En no Ozunu (役小角), (634 - 709) bio je japanski asket i misticizam, kome se tradicionalno pripusuje osnivanje Shugendōa,[1] sinkretičke religije koja je preuzela aspekte taoizma, šintoizma, ezoteričnog budizma (posebno sekti Shingon Mikkyō i Tendai) te tradicionalnog japanskog šamanizma.[2] Među poklonicima se slavi kao bosatsu (bodhisattva) Jinben Daibosatsu (神変大菩薩).

En no Gyōja (Kimpusen-ji)

Autorstvo nekanonske Sutre o neograničenom životu trostrukog tijela, se tradicionalno pripisuje En no Gyōjai. Zbog mitskog statusa planinskog sveca, pripisivale su mu se nadnaravne moći.

Izvori uredi

  • U historijskom fantasy filmu Tokyo: The Last Megalopolis (temeljenom na romanu Teito Monogatari Hiroshija Aramate) antagonist Yasunori Kato za sebe tvrdi da je Ozunuov potomak.
  • U PS1 igri Oni Zero: Fukkatsu, glavni antagonist je En no Gyōja, a oko njega se vrti i glavni zaplet.
  • U romanu Ring,Koji Suzukija lik Shizuko Yamamura uzima malenu statuu En no Gyōjae iz mora, zahvaljujući kojima stiče nadnaravne moći kao što je prekognicija. S obzirom da je njena kćer Sadako rođena sa tim moćima, neki od tumača romana su sugerirali da je En no Gyōja (u romanu naveden kao En no Ozunu) zapravo njen otac.
  • U anime seriji Naruto Shippuden, En no Gyōja se pojavljuje kao stari i moćni nindža sakriven u planini tokom kasnih godina svog života.

Izvori uredi

  1. Yoshino/Omine outskirts area assets Arhivirano 2009-03-03 na Wayback Machine-u Part of the Wakayama Prefecture World Heritage Site web site (pristup 17. III 2009)
  2. Blacker, Carmen. The Catalpa Bow. 2nd ed. London: George Allen & Unwin, 1986.

Eksterni izvori uredi