Marko Emilije Emilijan (rođen oko 207. ili 214. - umro 253. godine) bio je rimski car manje od tri meseca tokom 253. godine.

Kornelija Supra (ili Supera) bila je Emilijanova žena

Život uredi

Emilijan je rođen u siromašnoj porodici u Đerbi (istočna obala Tunisa) Afrika. Oženio se Kornelijom Suprom, ali to je gotovo jedini detalj iz njegovog ranog života koji je poznat. Kao prvo zna se sa sigurnošću da je bio konzul, pre nego što je 252. postao upravnik Gornje Mezije, Trebonijan Gal bio je proglašen za cara posle smrti Decija Trajana. Emilijan je bio poslat da ga zameni u funkciji upravnika Gornje i Donje Mezije i Panonije. Njegov prvi zadatak je bio da se osigura limes na Dunavu, koji su ugrožavali Goti, pod zapovedništvom njihovog kralja Knive.

Trebonijan Gal je osigurao presto. Ipak, nije bio popularan u vojsci, naročito zbog mira koji je sklopio sa Gotima, kao i zbog napada persijskog šaha Šapura I protiv Sirije. Emilijan nije prihvatio da isplati Gotima danak 253. godine. Onda su Goti napali preko Dunava, ali ih je Emilijan pobedio tog leta. Vojska je na to proglasila Emilijana jula ili avgusta 253. za cara. Da bi se utvrdio na vlasti, Emilijan je krenuo na Rim. Trebonijan Gal i njegov sin Volusijan su sakupili vojsku, ali ih je nezadovoljna vojska ubila i izjasnila se za Emilijana.

Rimski senat je potvrdio Emilijanovo imenovanje i priznalo mu titulu Avgusta. Ali, Valerijan, namesnik provincija na Rajni, krenuo je sa vojskom prema jugu, kako bi osvetio Trebonijana Gala i Volusijana. Kada su se dve vojske približile jenda drugoj, Emilijana su ubili njegovi vojnici i prešli na protivničku stranu, uplašeni snagom Valerijanovih vojnika. Eutropije je napisao: Emilije potiče iz jedne beznačajne familije, njegova vladavina je bila još beznačajnija, i u trećem mesecu njegove vladavine bio je ubijen.