Emil Tedeschi (Split, 6. travnja 1967.), hrvatski poduzetnik, osnivač i vlasnik Atlantic Grupe. Proglašen je menadžerom godine 2002. prema izboru CROMA-e, a 2005. godine i prema izboru poslovnog časopisa Privredni vjesnik. Godine 2006. izabran je odlukom stručnog žirija Kapital Networka za gospodarstvenika godine.[1]

Životopis uredi

Tedeschijeva obitelj je podrijetlom iz Venecije, a pradjed je kao trgovac došao na otok Korčulu. Otac Svetozar je završio pravo u Splitu i bavio se hotelijerstvom na Korčuli, a kasnije je prešao u Zagreb gdje je postao direktor sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira. Radio je i kao delegat u tvrtki Zagreb-Mainz u Frankfurtu koja je bila u suvlasništvu Privredne banke Zagreb. Potkraj 80-ih odlazi u Trst gdje s talijanskim partnerom otvara tvrtku za malograničnu trgovinu. Majka Đurđica bila je sutkinja na Korčuli i sudac Općinskog suda u Zagrebu, a danas u mirovini slovi za modnog znalca.

Njihov sin Emil je 1989. godine počeo raditi u očevoj tvrtki u Trstu. Ubrzo prelazi u Meteor holding London, tvrtku za trgovinu celulozom i papirom. S 22 godine postao je direktor milanske podružnice. Tvrtku Atlantic Trade osnovao je samostalno 1991. godine sa šest zaposlenika koje je uzeo iz zagrebačke podružnice Meteor holdinga. Njegova tvrtka tada je rasla od prodaje guma za žvakanje Wrigley i čokoladica Ferrero. Kasnije je proširio svoju ponudu robe široke potrošnje.[2] Kompaniju je širio akvizicijama od kojih su najpoznatije one od Cedevite i Neve od velikog farmaceutskog mastodonta Plive, te kasnije slovenske Droga Kolinske. Transakcija je bila vrijedna 382 milijuna eura, a kupio ju je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Nakon tog širenja njegovo poslovno carstvo ukupno ima 5400 zaposlenih i promet od 711 milijuna eura. Vlasnik je i najvećeg privatnog lanca ljekarni Farmacia.

Godine 2010. je primio nagradu "Večernjakov pečat" kao gospodarstvenik godine u regiji jugoistočne Europe, te državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za posebne zasluge za gospodarstvu. Od 2005.-2007. bio predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i član Gospodarsko socijalnog vijeća. Također je član Trilateralne komisije. Počasni je konzul Irske u Republici Hrvatskoj. Od 2010. do 2015. godine bio je član Savjeta za gospodarstvo Predsjednika Republike. Za dugogodišnju podršku razvoju Sarajevo film festivala 2011. je nagrađen počasnim "Srcem Sarajeva".

Godine 2012. diplomirao na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Sa suprugom Majom ima dvoje djece. Žive u vili od skoro tisuću četvornih metara na zagrebačkom Gornjem gradu, koja je kulturno dobro. Ljeti se odmaraju u vili na Hvaru. Vlasnik je košarkaškog kluba Cedevita.

Bilješke uredi

  1. „Emil Tedeschi - životopis.hr”. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-18. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „Emil Tedeschi - vecernji.hr”. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-30. Pristupljeno 2014-07-26. 

Vanjske poveznice uredi