Ekscentričnost

Za ostala značenja, vidi Ekscentričnost (razvrstavanje).

Ekscentričnost ili ekscentricitet u psihologiji označava svako ponašanje pojedinca koje se u nekom društvu smatra neuobičajenim, "čudnim" ili odstupanjem od parametara "normalnog". Pod time se obično podrazumijeva ponašanje koje odražava neuobičajene načine rješavanja određenih problema i neuobičajene prioritete svakodnevnog života, ali koje ne predstavlja kršenje moralnih ili zakonskih normi nekog društva. Za osobe koje neobično ponašanje iskazuju na benigan ili za društvo prihvatlljv način koristi izraz osobenjaci ili ekscentrici.

Ekscentričnost se često vezuje uz genijalnost, nadarenost ili kreativnost; odnosno ekscentrično ponašanje takvih osoba se tumači tek kao jedan od vanjskih odraza njihove inteligencije ili "posebnosti". U tom smislu se kao ekscentrici često navode Nikola Tesla i Albert Einstein. S druge strane, ekscentričnost se često povezuje s pripadnicima više klase u nekom društvu koje njihovo bogatstvo i uticaj obično čini imunim od kritika ili čuđenja koje bi nekonvencionalno ponašanje izazvalo kod pripadnika drugih društvenih slojeva.

Psiholozi i drugi stručnjaci ekscentričnost tumače na razne načine. Ekscentričnost tako u nekim može predstavljati tek jednostavni kulturni nesporazum (osoba koja je iznenada premještena iz jedne u drugu kulturnu sredinu joj se ne može odmah prilagoditi, te njeno ponašanje izgleda neobično, tj. "ekscentričnost"). U nekim slučajevima ekscentrici ili nisu sposobni shvatiti "norme" vlastite kulture i društva, ili ih svjesno odbacuju smatrajući ih nepotrebnim ograničenjima. U nekim slučajevima ponašanje koje se smatra ekscentričnim može biti posljedica mentalnog poremećaja - kao primjer se navodi Howard Hughes za koga se smatra da je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja - ili konzumacije narkotika.

Povezano uredi