Efekt leptira (engl. butterfly effect) označava da u složenim, nelinearnim dinamičkim i determinističkim sustavima postoji velika osjetljivost na mala odstupanja od početnih uvjeta. Iz tog razloga i vrlo male razlike u početnim uvjetima mogu dovesti do bitno različitih ishoda.[1]

Za ovu je metaforu zaslužan je meteorolog Edward Norton Lorenz u potrazi za formulom za nepogrešivo predviđanje vremenskih prilika. Primjetio je da i minimalna odstupanja kod unesenih podataka dovode do golemih razlika u rezultatima vremenske prognoze.

Pojam je skovao Edward Lorenz 1972. u svom predavanju "predvidljivost: "Does the Flap of a Butterfly’s Wings in Brazil set off a Tornado in Texas? [2] (da li može mahanje krila leptira u Brazilu uzrokovati tornado u Texasu ?) na sastanku Američkog udruženja za unapređivanje znanosti u Washingtonu.

Rečenicu su usvojili zagovornici teorije kaosa. Metafora s leptirom i olujom ušla je i u popularnu kulturu.

Ilustracija uredi

Lorenzov atraktor za različite vrijednosti ρ
   
ρ=14, σ=10, β=8/3 (povećano) ρ=13, σ=10, β=8/3 (povećano)
   
ρ=15, σ=10, β=8/3 (povećano) ρ=28, σ=10, β=8/3 (povećano)
Za male vrijednosti ρ, sustav je stabilan i evoluira u jednu od dvije fiksne točke atraktora. Kada je ρ veći od 24.74, fiksne točke postaju repulzori koji odbijaju trajektorije na vrlo složen način, evoluirajući bez presijecanja same sebe.
Java animacija koja prikazuje evoluciju za različite vrijednosti ρ Arhivirano 2008-03-11 na Portuguese Web Archive-u

Praktična posljedica efekta leptira je da progonze u složenim sistemima kao na primjer vremenske prognoze ili kretanja dionica na tržištu teško predvidive. U kaotičnom sistemu pogreške imaju tendenciju da se postepeno povećavaju.

Popularna kultura uredi

Efekt leptira se spominje na primjer u filmskim hitovima Jurski park i Leptirov efekt.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. Što je efekt leptira?
  2. Edward Lorenz: The Essence of Chaos. Seattle 1993, Appendix 1, str. 181.–184.