Edward Izgnanik

Edward Izgnanik (engleski: Edward the Exile; 1016 – kraj augusta 1057), također poznat i kao Edward Ætheling, bio je engleski (anglosaksonski) princ i prijestonasljednik. Rodio se kao sin kralja Edmunda Željeznobokog i njegove supruge Ealdgyth. Nedugo nakon rođenja Englesku mu je otac umro, a Englesku osvojili Danci pod kraljem Knutom Velikim koji je preuzeo englesko prijestolje, a Edwarda i njegovu majku dao protjerati na evropski Kontinent.

Edward Izgnanik
Suprug/a Agatha
Kuća Kuća Wessex
Otac Edmund II od Engleske
Majka Ealdgyth
Rođen/a 1016
Umro/la kraj augusta 1057. (dob: 40–41)

Edward, koji je imao samo nekoliko mjeseci, došao je zajedno sa bratom u Švedsku na dvor kralja Olofa Skötkonunga. Knut je Olofu naložio da ih likvidira, ali su dječaci umjesto toga krišom odvedeni u Kijev gdje je Olofova kćer Ingigerd vladala kao kneginja. Oko godine 1046. se Edward pojavio u Mađarskoj, gdje je najvjerojatnije došao u sviti Ingigerdine kćeri, te podržao Ingigerdinog zeta Andriju I u borbi za mađarsko prijestolje.

Kada su vijesti o tome da je Edward živ doprle do engleskog kralja Edwarda Ispovjednika, on je, s obzirom da nije imao djece, odlučio upravo Edwarda Izgnanika proglasiti za svog nasljednika i tako omogućiti da dinastija Wessex nastavi vladati Engleskom. U tome je dobio podršku Witenagemota (skupštine) te je ishodio dozvolu da Edward (koji se nalazio pod paskom rimsko-njemačkog cara Heinricha III) dođe u Englesku. Edward je stigao krajem augusta 1057. ali je samo dva dana po odlasku umro. Kronike ne navode okolnosti ni uzroke smrti, iako su među historičarima česte špekulacije da je bio žrtvom atentata ili trovanja, pri čemu se kao najvjerojatniji počinitelji i podstrekači spominju ambiciozni sinovi earla Godwina od Wessexa na čelu sa Haroldom kao i normandijski vojvoda Guillaume (Vilim Osvajač).

Edward je bio oženjen za ženu po imenu Agatha, čije je porijeklo predmet spora među historičarima. Sa njome je imao sina Edgara (Edgar Aetheling) te kćeri Margaret (buduću škotsku kraljicu) i Cristina. Njegov sin Edgar je bio jedan od kandidata za nasljednika Edwarda Ispovjednika, ali se godine 1066. kao kralj nametnuo Harold Godwinson (mada je Edgar neko vrijeme poslije Haroldove smrti u bitci kod Hastingsa pokušavao pružati otpor normanskim osvajačima kao legitimni engleski kralj). Edwardova unuka Edith od Škotske, također poznata kao Matilda, se kasnije udala za engleskog kralja Henryja I, te je na taj način anglosaksonska loza nakon normanskog osvajanja ponovno postala dio engleske vladarske porodice.

Preci uredi

Literatura uredi

  • Gabriel Ronay, The lost King of England : the East European adventures of Edward the Exile, Woodbridge, Suffolk ; Wolfeboro, N.H., USA : Boydell Press, 1989, ISBN 0-85115-541-3, pp. 109–121 [1]

Vanjske veze uredi