Ecgfrith od Northumbrije

Ecgfrith (? - 685) je bio kralj Northumbrije, poznat po tome što je za vrijeme njegove vladavine država stekla svoj teritorijalni maksimum, ali i pogibiji u katastrofalnoj bitci protiv Pikta, a koja je označila početak slabljenja Northumbrije.

Ecgfrith je bio sin kralja Oswiua. Prije nego što je mercijski kralj Penda oko 655. napao Northumbriju i kralja Oswiua, Ecgfrith se nalazio na mercijskom dvoru kao talac. Njegovo zatočeništvo je prekinula očeva pobjeda u bitci kod Winwaeda. Godine 664. ga je otac učinio svojim pod-kralje, odnosno dao mu vlast nad bivšim kraljevstvom Deira. Oca je naslijedio godine 670.

Njegov dolazak na prijestolje su Pikti u sjevernim dijelovima države shvatili kao znak slabosti, te su digli ustanak koji je Ecgfrith ugušio 671. u bitci Dvije rijeke. Potom se oženio za Aetheltryth, kćer istočnoanglijskog kralja Anne. Njen bijeg u samostan u zaređenje se često tumačenje kao razlog za dugogodišnji sukob sa Wilfridom, biskupom od Yorka. Poslije se Ecgfrith oženio za Eormenburg.

Godine 674. Ecgfrith je porazio mercijskog kralja Wulfherea i Northumbriji pripojio dotadašnju Kraljevinu Lindsay. Iako se njegova sestra Ostryth udala za novog mercijskog kralja Aethelreda godine 679. je došlo do novog sukoba i bitke u kome je ubijen Ecgfrithov brat Aelfwine. Spor je riješilo posredovanje kenterberijskog nadbiskupa Teodora iz Tarza.

Godine 684. je Ecgfrith organizirao pohod preko mora u Irsku koji je rezultirao velikim brojem uhvaćenih robova. Godine 685. je njegov pohod protiv piktske države Fortriu doveo do bitke kod Dun Nechtaina u kojoj je poražen i poginuo. Naslijedio ga je nezakoniti brat Aldfrith.

Literatura uredi

Prethodi:
Oswiu
Kralj Northumbrije
670–685
Slijedi:
Aldfrith