Ebroin se također može odnositi na Ebroin (biskup), biskupa iz 9. vijeka.

Ebroin (? - 680/681) je bio franački majordom Neustrije u dva navrata - od 658. do 673. godine te od 675. do svoje smrti. Historijski izvori ga opisuju kao nasilnika i despota koji je svoju vlast pokušavao nametnuti na preostala franačka kraljevstva - Burgundiju i Austraziju.

Ebroin je bio franački plemić, izabran na mjesto majordoma od drugih neustrijskih plemića 658. nakon smrti svog prethodnika Erhinoalda. Godine 673. su njegovi pokušaji da pokori Burgundiju doveli do pobune burgundskih plemića koji su za svog vođu izabrali biskupa Leodegara. Ebroin je tada poražen i prisilno zaređen, odnosno zatvoren u opatiju Luxeil. Iste godine je, međutim, Leodegar poražen od austrazijskog vođe Wulfoalda te prisilno odveden u Luxeil.

Smrt kralja Hilderika je stvorila konfuziju i obojici zatvorenika omogućila da pobjegnu iz samostana, okupe pristaše i preuzmu vlast u svojim kraljevstvima. Ebroin je tada napao Leodegara u Autunu, zarobio ga i dao mu iskopati oči. Potom ga je lažno optužio za Hilderikovo ubistvo i dao pogubiti 12. oktobra 678.

Nedugo nakon što je porazio Austrazijance, godine 681. je ubijen u atentatu.

Izvori uredi

Primarni izvori uredi

Sekundarni izviori uredi

  • J. B. Pitra, Histoire de Saint Léger (Paris, 1846)
  • J. Friedrich, Zur Geschichte des Hausmeiers Ebroin, in the Proceedings of the Academy of Munich (1887, pp. 42–61)
Prethodi:
Erchinoald
Majordom Neustraije
658–673
Slijedi:
Wulfoald
Prethodi:
Leudesius
Majordom Neustrije
675–680
Slijedi:
Waratton