Država È (pojednostavljeni kineski: 鄂国tradicionalni kineski: 鄂國) je bila vazalna država u današnjoj centralnoj Kini koja je postojala za vrijeme dinastije Shang i Zapadne dinastije Zhou. E je ispočetka bila locirana u današnjoj južnoj provinciji Henan [1] da bi se kasnije preselila u današnju provinciju Hubei. Njen vladar je bio jedan od Tri ekselencije, odnosno velikodostojnik koga su imenovali kineski vladari od vremena kralja Zhoua od Shanga[2].

Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.
鄂国/鄂國
Država E
Vazal od država/države Dinastija Shang i dinastija Zhou
?
prije 1100. pne–863. pne [[Država Chu|?]]
Glavni grad Okrug Xiangning
> oblast Nanyang
Ezhou, provincija Hubei
Religija kineska narodna religija, štovanje predaka, taoizam
Vlast monarhija
Historija
 - Uspostava
 - Prestanak
Valuta kineska kovanica, zlatnici

Postoje brojne terorije kako je nastala Država E, uključujući one koje smatraju da su njeni prvotni satnovnici potekli od Baiyuea [3] ili Daxi kulture.[4] Druga teorija tvrdi da su potomci Žutog cara s prezimenom (姞) dobili zemlju od Zhoua od Shanga oko današnjeg Okruga Xiangning u Shanxiju.

Tokom Zapadne dinastije Zhou (1046–771. pne.) Država Jin je prodrla na teritoriju Države E natjeravši je da se premjesti na jug na područje današnjeg Grada Nanyang u provinciji Henan. Zbog toga je Država E došla u dodir s moćnom Državom Chu, zbog čega se pomakla dalje na jug u današnju Provinciju Hubei, a novo sjedište postavila istočno od današnjeg grada Ezhou.

Godine 863. pne. odnosno u sedmoj godini vladavine kralja Yija od Zhoua, vladar Države Chu Xiong Qu (熊渠) je iskoristio metež u Državi E i svrgnuo je; njene zemlje je poklonio svom sinu Xiong Zhiju (熊摯). Uništenje Države E je dokumentirano na brončanom Dingu (posuda) poznatom kao Yu Ding (禹鼎).[5]

Danas se E (鄂) koristi kao skraćenica za Provinciju Hubei.

Izvori uredi

  1. Data on the State of E (有关 "鄂"的部分资料)” (kineski). Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 21. X 2010. 
  2. Sima Qian Zapisi Velikog Historičara • Yin (Shang) Annals (史记•殷本纪) p19.
  3. „The States of Chu, E and the Ancient Yue People (楚国与鄂国及古越族)” (kineski). Arhivirano iz originala na datum 2008-09-30. Pristupljeno 22. X 2010. 
  4. „Investigation into the Origin of Hubei’s Abbreviation "鄂" (湖北的简称--"鄂"溯源)” (kineski). 
  5. „Yu Ding: Evidence of the Extermination of the State of E during the Western Zhou Dynasty (禹鼎:西周灭鄂国的见证)” (kineski). Arhivirano iz originala na datum 2012-08-04. Pristupljeno 23. X 2010.