Duplicate je indijski Bollywood film koji je realizovan 8 maja 1998 godine. Režirao ga je Mahesh Bhatt, a glavne uloge su pripale Shahrukh Khan koji igra u duploj ulozi , Juhi Chawla i Sonali Bendre. Producirao ga je Karan Johar Dharma Productions .

Duplicate
RežijaMahesh Bhatt
ProdukcijaHiroo Johar; Yash Johar; Karan Johar
ScenarioRobin Bhatt,
Akash Khurana,
Javed Siddiqui
UlogeShahrukh Khan,
Juhi Chawla,
Sonali Bendre
MuzikaAnu Malik,
Javed Akhtar
Premijera8.5. 1998.
JezikHindi
Trajanje164 min.
Kompanija
DistributerDharma Productions
Duplicate na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Bablu Chaudhary (Shahrukh Khan) je kuvar koji je u potrazi za poslom. On ide na razgovor za posao u hotelu, i pošto kasni na razgovor, on se otvoreno prepire u taksiju sa Soniom Kapoor, koja je menadžer u tom hotelu, ne znajući to. Na njegovo veliko iznenađenje, on saznaje da na razgovor upravo treba da razgovara sa njom i da je ona ta koja će odlučiti da li će biti primljen ili ne. Uskoro oni se zaljubljuju jedno u drugo. Jednoga dana, policija dolazi na njegova vrata i tu ga hapsse.

Nemajući pojma da su ga pomiješali sa Manuom, koji je njegov dvojnik, oni ga zadržavaju u zatvoru, sve dok ne dođe njegova majka i koja ga identifikuje kao Bablua. Čak je i Sonia sumnjala u njegovu nevinost, već je mislila da se on namjerno prijavio da radi u hotelu, kako bi tako imao alibi i izbjegao zatvor. Manu je gangster, koji dolazi u Babluovu kuću i saznajući od Bablua da mu je policija dala identifikaciju po kojoj će prepoznati da je on Bablu, a ne Manu, Manu mu je otima, kako bi sebe izbavio. Tako njih dvojica mijenjaju uloge.

Saznajući da Manu želi da ga ubije, Bablu odlazi u Manuovu bandu, i tamo se sreta sa Lily, Manuovom đevojkom, i počinje živjeti kao Manu, dok Manu izlazi sa Soniom. Bablu pokušava da razgovara sa Soniom, kako bi joj rekao o nepravdi. Međutim Manu kidnapuje njegovu majku i vodi Soniau sa njim, kako bi Bablu došao i on svršio sa njim. Zahvaljujući Lily, koja je shvatila da Bablu nije Manu, ona ubija Manua, jer shvata koliko je bolji čovjek Bablu od njega.

Uloge uredi

Imena uloga Igrate od strane
dupla uloga (Bablu Chaudry/Manu Dada) Shahrukh Khan
Sonia Kapoor Juhi Chawla
Lily Sonali Bendre
Mrs. Chaudry Farida Jalal
Ravi Lamba Mohnish Behl
Inspector R.K Thakur Tiku Talsania
Dhingra Sharat Saxena
Gappa Rana Jung Bahadur
Shalaku Gulshan Grover
Special Appearance Viswajeet Pradhan
Girl on railway station Kajol

Trivija uredi

  • Ovo je četvrti film Shahrukh Khana, đe on igra negativnu ulogu.
  • Yash Johar je odustao od snimanja scena u Pragu, zbog toga što je majka Juhi Chawla's umrla tada. Zbog teških gubitaka, Shahrukh Khan je smanjio svoju platu.
  • Prvi izbor za Lily je bila Ramya.

Pjesme uredi

  1. Mere Mehboob Mere Sanam (Udit Narayan & Alka Yagnik)
  2. Kathai Ankhonwali (Kumar Sanu)
  3. Ladna Jhagadna (Abhijeet & Kavita Krishnamurthy)
  4. Theme Music (Instrumental)
  5. Tum Nahin Jana (Alka Yagnik & Udit Narayan)
  6. Wah Ji Wah (Kumar Sanu)
  7. Ek Shararat Hone Ko Hai (Kumar Sanu & Kavita Krishnamurthy)

Eksterni linkovi uredi