Drugi nordijski rat

Drugi sjeverni rat (zvan i Prvi ili Mali sjeverni rat) vodio se između Kraljevine Švedske i njenih protivnika Poljsko-Litavska Unije (1655. - 1660.), Carske Rusije (1656. - 1658.), Brandenburg-Prusije (1657. - 1660.), Habsburške Monarhije (1657. - 1660.), Dansko - Norveške (1657. - 1658. i 1658. - 1660.) i Nizozemske Republike kao završna faza borbe oko poljsko - švedske sukcesije .

Drugi sjeverni rat
Segment Sjevernih ratova

Bitka za Varšavu
Datum 1655. - 1660.
Lokacija Danska, Švedska, Poljska, Rusija
Ishod Roskildski mir (između Švedske i Danske)

Olivski mir
(između Švedske i Danske)
Valiesarski mir i Kardiski mir (između Švedske - Brandenburg-Prusije i Poljsko-Litavske Unije)

Sukobljene strane
Švedska Kraljevina Švedska

Brandenburg-Prusija
Transilvanija
Kozački hetmanat
Velika kneževina Litvanija
Kneževina Vlaška
Kneževina Moldavija

Poljsko-Litavska Unija

Danska Danska - Norveška Norveška
Habsburška Monarhija
Rusija Rusko Carstvo
Krimski Kanat
Brandenburg-Prusija
Nizozemska Nizozemska republika

Tok rata uredi

Švedski kralj Karl X Gustav objavio je 1655. rat Poljsko-Litavskoj Uniji pod izgovorom da ga poljski kralj Jan II Kazimir Vasa odbija priznati kao suverenog monarha. Pravi razlog je bila Karlova želja da se teritorijalno proširi po Baltiku.[1]

Tadašnji švedski saveznik Brandenburg-Prusija, napao je Poljsku pa su saveznici brzo napredovali i zauzeli Varšavu. Tad su Carska Rusija, Danska i Habsburška Monarhija objavile rat Švedskoj, pa je Brandenburg-Prusija napustila Šveđane i pridružila se protivničkoj koaliciji.[1] Nakon tog su Šveđani protjerani iz Poljske, ali su dvaput napali Dansku i prislili je da napusti Skaniju.


Rusija koja je tad bila u ratu sa Poljsko-Litavskom Unijom (Rusko - Poljski rat (1654 -1667)) sklopila je primirje sa Poljskom i napala Švedsku. Taj potez je razbjesnio glavnog saveznika Rusije, ukrajinskog hetmana Bogdana Hmeljnickog koji je ostao švedski saveznik, jer su mu obećali veću samostalnost da se nastavio boriti protiv Poljaka.

Rat je završio tako što su se poljski vladari iz Dinastije Vasa odrekli prava na švedski tron, a Šveđani zauzeli Skaniju od Danaca.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 First Northern War (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 20. 09. 2015. 

Vanjske veze uredi