Država Kayin je administrativna jedinica Mjanmara također poznata i kao Karenska Država. Glavni grad je Pa-an. Kontrola nad područjem je predmet spora između vojne valde Mjanmara i raznih karenskih gerilskih grupa, koje za područje pod svojim nadzorom koriste izraz Kawthoolei.

Kareni koji se bore za nezavisnost su organizirani u politički pokret Karenska nacionalna unija (KNU), te vojno krilo Karenska narodonooslobodilačka vojska (KNLA).

Kareni u Mjanmaru su po vjeri kršćani, budisti i animisti. Većina Karena-kršćana su baptisti.

Burmanska vojska, koja s lokalnim karenskim grupama vodi oružane borbe od samog proglašenja burmanske nezavisnosti godine 1948. je čest predmet optužbi za kršenje ljudskih prava. Godine 1988. dobila značajnu pomoć u oružju i opremi od NR Kine, te je zahvaljujući tome počela postupno gušiti gerilski pokret. Početkom 1990-ih je došlo do raskola u gerilskom pokretu i izdvajanja budističkih Karena u Demokratsku budističku Karensku armiju (DBKA) koji su prešli na stranu vlade i pomogli burmanskoj vojsci da 1994. osvoji strateški važan grad Mannerplaw. DBKA je zauzvrat od burmanske vlade dobila vlastitu teritoriju s de facto nezavisnošću. Nakon toga su karenski gerilci znatno oslabljeni i njihovo uglavnom simboličko postojanje se ponekad objašnjava nastojanjem burmanske vojne hunte da opravda svoju nedemokratsku vlast.

Vanjske veze uredi