Dositej (svetovno Despo Motika; selo Zagoni, Olovo kod Sarajeva, 14. oktobar 1949) je episkop britansko-skandinavski.

Životopis uredi

Vladika Dositej (Despo Motika) je rođen na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, 14. oktobra 1949. godine u selu Zagoni, Opština Olovo kod Sarajeva. Njegove blagočestive roditelje, oca Neđu i majku Rosu, Bog je obdario brojnim porodom. Zahvalni Bogu za taj bescen dar oni su, verni predačkom nasleđu, svoju decu odmalena vaspitali u snažnom duhu pripadnosti i vjernosti Pravoslavnoj crkvi. Od rane mladosti vezan za Crkvu i Sveto Bogosluženje, mladi Despot, sadašnji vladika, odazvao se prizivu Gospodnjem i odmah po završetku osnovne škole, stupa u službu Svete Crkve Hristove kao učenik prve generacije Monaške škole u manastiru Ostrogu.

Ovaj prvi stepen bogoslovskog obrazovanja završava kao jedan od najboljih učenika u svojoj generaciji (1967—1969). Bogosloviju Svetog Arsenija Sremca završava u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zbog pokazanog visokog uspjeha u dotadašnjem bogoslovskom obrazovanju, poslat je na postdiplomske studije iz teologije (specijalizacija iz oblasti pastoralne psihologije) koje je tokom tri godine pohađao na Bogoslovskim fakultetima u Regensburgu (Njemačka) i Bernu (Švajcarska). Monaške zavjete položio je u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu 1970. godine. U čin jerođakona i jeromonaha, iste godine rukopoložio ga je episkop zvorničko-tuzlanski g. Longin (Tomić) u manastiru Tavna, u kome je vršio dužnost duhovnika, uporedo sa studiranjem na Bogoslovskom fakultetu.

Po potrebi zadovoljenja duhovnih potreba srpskog naroda u Južnoj Americi, poslat je od strane vrhovne crkvene uprave u Argentinu, gde je tokom 1985—1988. organizovao Srpsku pravoslavnu misiju sa tri bogoslužbena mjesta. Sa vjernim narodom podigao je crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu. Do izbora za episkopa, vršio je dužnost sekretara Eparhijskog upravnog odbora Eparhije kanadske u Torontu. Za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom episkopa marčanskog, izabran je 1989. godine. Od Svetog arhijerejskog sabora opredijeljena mu je dužnost da ispomaže dotadašnjem episkopu zapadnoevropskom g. Lavrentiju (Trifunoviću) u crkvenim potrebama te eparhije.

Episkop uredi

U čin episkopa hirotonisan je pod svodovima drevne Pećke patrijaršije, tokom zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora na praznik ljetnjeg Svetog Nikole, 22. maja 1990. godine. Krajem decembra iste godine, na istorijskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u Beogradu, tokom kojeg je izabran novi patrijarh srpski Pavle, formirana je Eparhija britansko-skandinavska i za njenog prvog episkopa izabran je Vladika Dositej.

U proteklih 16 godina, vladika se brinuo i uz pomoć sveštenstva i vjernog naroda zdušno radio i radi na unapređenju crkvenog života i misije Pravoslavne crkve na prostoru povjerene mu eparhije. Dosadašnji plodovi toga blagoslovenog rada jesu dobro uređene postojeće i novoformirane parohije sa bogoslužbenim prostorom i dovoljnim brojem sveštenoslužitelja. U toku je uređenje glavnog duhovnog centra Eparhije britansko-skandinavske — a to je manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Erkeljungi, južna Švedska.

Hirotonisan je 22. maja 1990. godine u Pećkoj patrijaršiji, a decembra iste godine izabran je za prvog episkopa novoosnovane Britansko-skandinavske eparhije. Episkop Dositej govori njemački i španski jezik.

Spoljašnje veze uredi