Donald Tusk

poljski političar

}} Donald Tusk (22.4. 1957. -) je poljski političar kašupske narodnosti, danas na dužnosti poljskog premijera, a poznat kao osnivač i predsjednik stranke desnog centra Građanska platforma.

Donald Tusk
Tusk na samitu Evropske narodne partije (EPP)
Funkcija
Funkcija premijer Poljske
Mandat 16. novembar 2007 -
Jarosław Kaczyński
Lični podaci
Rođenje 22. 4. 1957. (1957-04-22) (dob: 66)
Gdańsk, Poljska
Politička stranka Građanska platforma
Bračni drug Małgorzata Tusk
Djeca Michał
Katarzyna
Alma mater Univerzitet u Gdańsku
Profesija historičar
Religija rimokatolik
Potpis

Tusk je zalaže za liberalizam u ekonomskim, te umjereni konzervativizam u društvenim pitanjima.

Na trećim po redu predsjedničkim izborima u historiji demokratske Poljske, stranka ga je nominirala kao predsjedničkog kandidata. Dana 9.10. 2005. je dobio relativnu većinu oko 38 % glasova te se kvalificirao za drugi krug protiv Lecha Kaczynskog. Međutim, 23.10. je izgubio.

Kada se godine 2007. raspala desničarska koalicija premijera Jaroslawa Kaczynskog, raspisani su parlamentarni izbori za 21.10. 2007. Na njima je pobijedila Građanska platforma, što mnogi tumače pobjedom Tuska protiv premijera u predizbornoj debati.

Tuskov premijerski mandat je obilježila globalna ekonomska kriza koja je Poljsku, za razliku od gotovo svih drugih evropskih država, zaobišla. To se obično tumači time što je Poljska imala relativno veliko domaće tržište i što je zadržala zlot kao nacionalnu umjesto eura, te tako bila pošteđena krize u eurozoni. Iako se prije dolaska na vlast zalagao za suprotstavljanje Poljske i EU Rusiji, mandat mu je također obilježilo primjetno "odmrzavanje" prema istočnom susjedu.

Njegova stranka je pobijedila na parlamentarnim izborima 2011. godine, čime je Tusk postao prvi postkomunistički premijer Poljske koji je na izborima obranio premijerski mandat.