Domnall Ua Lochlainn

Domhnall Ua Lochlainn (stari ispis: Domnall Ua Lochlainn) (1048 – 10. februar 1121), također poznat kao Domhnall Mac Lochlainn (stari ispis: Domnall Mac Lochlainn),[1] je bio vladar koji se nazivao velikim kraljem Irske.

Oltar sv. Patricka, danas u Nacionalnom muzeju Irske, sa natpisom na stražnjoj strani gdje piše "Molite za Domnalla Ua Lochlainna po čijem naređenju je ovo zvono izrađeno...", skica: Margaret Stokes

Domnall je poticao iz klana Cenél nEógain, ogranka dinastije Uí Néill. Godine 1083. je postao kralj Ailecha, a vladavinu je otpočeo pljačkaškim pohodom protiv kraljevstva Conaille Muirtheimne u današnjem jugoistočnom Ulsteru. Njegova nastojanja da efektivno vlada Irskom je spriječavao Muirchertach Ua Briain. Usprkos toga, Annals of Ulster njegovu vladavinu opisuju kao uspješnu, odnosno kao doba prosperiteta.

Izvori uredi

  1. Ua Lochlainn i njegova zamjena Mac Lochlainn su prezimena od kojih potiču moderna irska prezimena O'Loughlin i MacLoughlin. Moraju se razlikovati od ua Lochlainn i mac Lochlainn, što obično znači unuk, odnosno sin Lochlanna.

Literatura uredi