Domnall Brecc (velški: Dyfnwal Frych; engleski: Donald the Freckled; doslovno: Domnal Pjegasti) (? - Strathcarron, 642) bio je kralj Dalriade u suvremenoj Škotskoj, od oko 629. do 642. Bio je sin Eochaid Buidea.

Prvi zapis o njemu navodi godinu 622. kada je, po Analima Tigernacha, sudjelovao u bitci kod Cend Delgthen (vjerojatno istočna Irska) kao saveznik Conall Guthbinna iz Clann Cholmáina. To je jedina poznata borba u kojoj se Domnall Brecc borio na pobjedničkoj strani.

Domnall je potom prekinuo savez Dalriade sa Cenél Conaillom, klanom Uí Néill. Potom je pretrpio četiri poraza. U Irskoj su Domnall i njegov saveznik Congal Cáech od Dál nAraidija poraženi od Domnall mac Áedoa iz Cenél Conailla, Velikog kralja, u bitci kod Mag Ratha. Godine 635. i 638. su ga porazili Pickti, a konačno je 642. poginuo na at Strathcarronu kada je poražen od Eugeina I od Alt Cluta .

Domnallov sin Domangart mac Domnaill je kasnije postao kralj Dál Riate, a od njega su poticali kasniji kraljevi Cenél nGabráina. Imao je i sinove Cathasacha (? - cca. 650), a poznat je je istoimeni unuk (Cathasach, ? - cca. 688).

Napomene uredi

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Eochaid Buide
Kralj Dalriade
629–642
Slijedi:
Ferchar mac Connaid