Dominique Lapierre

Dominique Lapierre (31. jul 1931 - ) je francuski književnik, novinar i publicist najpoznatiji po popularnim historijskim knjigama koje je napisao zajedno sa svojim američkim kolegom i prijateljem Larryjem Collinsom.

Dominique Lapierre
Biografske informacije
Rođenje30. 7. 1931. (1931-07-30) (92 god.)
Châtelaillon, Francuska
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik, filantrop
Opus
Književne vrstehistorija, roman
Jezikfrancuski
Znamenita djela
Potpis

Rodio se u porodici diplomata i mladost proveo u SAD, gdje je od najranijih dana pokazao pustolovni duh; njegova prva knjiga, koju je objavio sa 18 godina, je bila putopis temeljen na putovanju koje je poduzeo širom SAD i Meksika sa 30 dolara u džepu. Kasnije je osvojio Fulbrightovu stipendiju i studirao ekonomiju na Lafayette Collegeu. Oženio se za urednicu modnog časopisa sa 21 godina, a medeni mjesec je produžio na godinu dana, putujući svijetom i izdržavajući se povremenim poslovima.

Lapierre se 1950-ih prilikom odsluženja vojnog roka u Francuskoj upoznao sa Collinsom, koji je tada služio vojni rok u američkom štabu u Parizu. Poslije je radio kao dopisnik za Paris Match. Sa Collinsom je 1965. napisao Gori li Pariz?, knjigu koja je u stilu triler-romana opisivala dramatične događaje vezane uz oslobođenje Pariza u Drugom svjetskom ratu. Knjiga je postala bestsleer, a sljedeće godine je adaptirana u istoimeni film. Collins i Lapierre su isti koncept sa uspjehom ponovili u knjizi O Jerusalem! posvećenima osnivanju Izraela, te Freedom at Midnight posvećenoj podjeli Indije.

Lapierreove knjige su se kasnije bavile indijskim temama, a među kojima se ističe La Cité de la joie (Grad radosti), roman posvećen humanitarnim radnicima u sirotinjskim četvrtima Calcutte, te knjiga ''Il était minuit cinq à Bhopal posvećena katastrofi u Bhopalu.

Bibliografija uredi

samostalno
sa Larryjem Collinsom
sa Jean-Pierre Pedrazzinijem
Avec Javier Moro
Autres
  • Dominique Lapierre, entouré de vingt-sept autres personnalités, exprime ses impressions sur le temps qui passe dans le livre de Catherine Cuzin, Aventuriers du temps, TheBookEdition.com

Izvori uredi

Vanjske veze uredi