Dixon of Dock Green

Dixon of Dock Green je bila popularna britanska televizijska serija koja se emitirala na programu BBC-a od 1955. do 1976. Zaplet epizoda je pratio rad fiktivne policijske stanice u londonskom East Endu, među čijim osobljem se isticao protagonist George Dixon (koga je glumio Jack Warner), stari, iskusni i ljubazni ulični policajac - oličenje britanskog "bobbyja".

Dixon of Dock Green
Jack Warner kao policajac George Dixon
Formatpolicijska serija
KreatorTed Willis
NastupajuJack Warner
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda432
Produkcija
Trajanje30 min. i 50 min.
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Originalno prikazivanje9. jul 1955. – 1. maj 1976.

Dixon se prvi put pojavio 1950. godine u igranom filmu The Blue Lamp, u kome je njegov lik na kraju ubijen. Međutim, ostavio je tako dobar dojam na publiku da su ga kreatori serije oživjeli, a isto tako u seriju doveli i nekoliko likova.

Serija, koju je producirao BBC-jev odjel za zabavni TV-program, bila je karakteristična po svom "laganom" sadržaju. Dixon je tako na imao običaj pozdravljati gledatelje na početku svake epizode, a na kraju održavati svojevrsnu propovijed o štetnosti kriminala - koji se u epizodama obično svodio na sitne krađe. Dixon i njegovi kolege su bili prikazani kao sastavni dio harmonične urbane zajednice, a njihova policijska stanica kao svojevrsna porodica.

Dixon of Dock Green je zbog toga često bio kritiziran zbog prevelikog romantiziranja britanske policije, kao ignoriranja raznih oblika socijalne patologije. Usprkos toga, kao i dramatičnih društvenih promjena 1960-ih i 1970-ih, serija se održala na programu. Razlog za njeno skidanje s programa je bila starost glavnog glumca, zbog koje je Dixonov lik unaprijeđen u čin narednika i smješten za radni stol u stanici, a zahvaljujući čemu se Warner više nije morao kretati.

Zbog tadašnje prakse nasnimavanja magnetoskopskih vrpci u svrhu štednje materijala, u BBC-jevim i drugim arhivama je danas očuvano samo 51 od 432 epizode serije.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi