Divna kampanja (španjolski: Campaña Admirable) je naziv za vojnu kampanju koju je tokom 1813. godine predvodio Simón Bolívar, a koja je za cilj imala oslobađanje Venezuele od španjolske uprave. Tokom ove proslavljene kampanje, Bolívar je oslobodio dobar dio venezuelanskih provincija, a nezavisnost zemlje je ostvarena zahvaljujući paralelnoj kampanju koju je s istoka predvodio Santiago Mariño. Posljedica Divne kampanje bilo je proglašavanje Druge Republike.

Divna kampanja
Segment Venezuelanskog rata za nezavisnost
Datum 14. svibnja6. kolovoza 1813.
Lokacija  Venezuela
Ishod Pobjeda patriota
Proglašenje Druge Republike
Sukobljene strane
Patrioti
Nova Granada
Španjolski Imperij
Rojalisti
Komandanti i vođe
Simón Bolívar
José Félix Ribas
Rafael Urdaneta
Atanasio Girardot
Jacinto Lara
Juan Domingo de Monteverde
José Ceballos
José Tomás Boves
Eusebio Antoñanzas

Nakon pada Prve Republike, Bolívar, tada časnik venezuelanske vojske, odlazi u Novu Granadu, koja se u tom trenutku borila protiv gradova koji nisu priznavali njezinu upravu. Postavši član vojske Nove Granade, Bolívar se uključio u borbe te je već krajem siječnja 1813. godine osvojio Ocañu, grad koji je ležao na glavnom putu za Venezuelu. Nakon što je u veljači u borbi osvojio Cúcutu, Bolívar je od uprave Nove Granade zatražio dozvolu da s vojskom uđe u Venezuelu, a sve temeljem ranije objavljenog manifesta iz Cartagene; u međuvremenu, španjolski kapetan Juan Domingo de Monteverde je stacionirao svoje trupe na zapadu Venezuele, pripremajući se za napad.

Čim je stiglo odobrenje, Bolívar i njegove trupe su 14. svibnja 1813. godine ušle u Venezuelu. Trupe su promarširale kroz gradove San Cristóbal, La Gritu, Méridu i Trujillo, gdje je Bolívar izdao svoj slavni Dekret o ratu do smrti; Dekret će u praksi ostati na snazi sve do 1820. godine, kada je sporazum potpisan s Pablom Morillom regulirao pravila borbe. Bolívar je nizao pobjedu za pobjedom i ekspresno osvajao teritorij, a posljednji veliki okršaj bila je bitka na ravnici Los Horcones održana 22. srpnja 1813., a nakon koje su patrioti bez problema ušli u Valenciju i La Victoriju.

Nakon poraza na čak dva fronta, rojalisti su se predali 4. kolovoza. Bolívar je sa svojim trupama 6. kolovoza trijumfalno ušao u Caracas, označivši tako formalni kraj Divne kampanje i osnivanje Druge Republike.