Diploma Ottonianum

(Diploma) Ottonianum (također poznata kao Pactum ili Privilegium Ottonianum) je povelja, odnosno dokument koji 3. 2. 962. potpisali sveti rimski car Oton I Veliki i papa Ivan XII. Njome je službeno potvrđena dva vijeka stara Pipinova darovnica, odnosno svjetovna vlast papa nad Rimom i teritorijama u centralnoj Italiji, a Oton se, kao nasljednik nekadašnjih franačkih vladara obavezao pružati papama vojnu zaštitu. Diploma je, također garantirala papama pravo da budu birani isključivo po načelima kanonskog prava, tj. nezavisno od svjetovnih vladara; s druge strane, takav je izbor mogao potvrđivati car preko svojih predstavnika.

Dokument je izdan nedugo nakon što je Oton kao njemački kralj, na poziv Ivana XII intervenirao u sukobu protiv italijanskog kralja Berengara II i njegovog sina Adalberta, te nedugo nakon što je Oton u Rimu svečano okrunjen za cara. Savez između cara i pape se, međutim, brzo raspao te je Oton već u novembru 963. protjerao Ivana iz Rima i organizirao sinod na kome je za papu postavljen Lav VIII.

Diploma je, međutim, ostala na snazi, odnosno 1020. bila potvrđena novom poveljom Diploma Heinricianum koju su u Bambergu potpisali car Heinrich II i papa Benedikt VIII. Nešto kasnije je služio kao jedan od argumenata u gregorijanskoj reformi i borbi za investituru.

Literatura uredi

  • Louis Duchesne, The Beginnings of the Temporal Sovereignty of the Popes, A.D. 754–1073 (Les Premiers temps de l'État pontifical 1898, translated. 1908)

Eksterni linkovi uredi