Diogo Cão (Vila Real, cca. 1452. – cca. 1486.) je bio portugalski istraživač i jedan od najvažnijih moreplovaca iz vremena velikih geografskih otkrića. Tokom 1480-ih godina, Cão je napravio dva putovanja uz zapadnu obalu Afrike, istraživši teritorij današnje Angola i Namibije.

Diogo Cão
Rođenjecca. 1452.
Portugal Vila Real, Portugal
(tada Kraljevina Portugal)
Smrtcca. 1486.
nepoznato
NacionalnostPortugalac
Poznat/a pootkriće Konga, Angole i Namibije
DjecaPedro Cão
Manuel Cão
André Afonso Cão
Isabel Cão.

Cão je rođen u mjestu Vila Real (neki navode i mjesto Évora) negdje sredinom XV. vijeka kao vanbračni sin Álvara Fernandesa ili Gonçalvesa Cãa, međutim malo je podataka poznato o njegovom ranom životu. Zna se još da je bio oženjen i da je imao četvero djece.

Kada je portugalski kralj João II. odlučio nastaviti ekspedicije Henrika Moreplovca, poslao je Cãa da nastavi s istraživanjem afričke obale, južno od ekvatora. Tokom svog prvog puta, na ljeto 1482. godine, Cão je otkrio rijeku Kongo, gdje je postavio kameni stup (padrão), kojim je uspostavio portugalski suverenitet na tom području. Nakon uspostave kontakta s lokalnim stanovništvom, Cão je nastavio ekspediciju i vjerojatno otkrio današnju Angolu, gdje je također postavio padrão. Iako to ostaje nejasno, Cão je tada vjerojatno zaključio ekspediciju i krenuo natrag prema Portugalu, gdje je svakako bio 1484. godine, kada mu je kralj podario različite beneficije. Na povratku je otkrio otok Annobón.

Drugu ekspediciju započeo je 1848. godine, a ista je trajala do 1486.. Na toj mu se ekspediciji vjerojatno pridružio i Martin Behaim, međutim ta teza nikada nije potpuno potvrđena. Cão se vratio do Konga te je nastavio s postavljanjem stupova – jednog u Angoli, a drugog na Cape Crossu u današnjoj Namibiji.

Njegova smrt također ostaje nerazjašnjena. Prema napomeni na jednoj od mapa koje je izradio Heinrich Hammer, Cão je umro kod Cape Crossa negdje oko 1486. godine; međutim, João de Barros navodi je Cão ne samo preživio taj put već se vratio u Portugal.

Izvori uredi

  • Barros, João de. Décadas da Ásia, Década I. bk. III., esp. ch. 3;
  • Ruy de Pina, Chronica d'el Rei D. João II.;
  • Garcia de Resende, Chronica;
  • Luciano Cordeiro, Diogo Cão in Boletim da Sociedade de Geografia de Lisboa, 1892;
  • E; G. Ravenstein, Voyages of Diogo Cão, &c., in Geog. Jnl. vol. xvi. (1900), also Geog. Jnl. xxxi. (1908).
  • António da Costa de Albuquerque de Sousa Lara, 2nd Count de Guedes, Vasco de Bettencourt de Faria Machado e Sampaio and Marcelo Olavo Correia de Azevedo, Ascendências Reais de Sua Alteza Real a Senhora Dona Isabel de Herédia Duquesa de Bragança, I, pelos Costados Herédia, Bettencourt e Meneses da Ilha da Madeira" (Universitária Editora, 1999)

Vanjske veze uredi