Dižon
Dijon

Grb Satelitski snimak
Grb Dižona Satelitska slika grada (naknadno obojena)
Opšte informacije
Država  Francuska
Region Burgonja
Departman Zlatna obala
Površina 40,41 km²
Broj stanovnika 151.000 (2004)
Gustina stanovništva 3.709 stan./km²
Geografski položaj

sgš. 49° 07'
igd. 06° 10'
Nadmorska vis. 245 m (220-410)

Internet stranica http://www.dijon.fr/
Politika
Gradonačelnik Fransoa Rebzamen

Dižon (fr. Dijon) je grad u Francuskoj. Glavni je grad departmana Zlatna obala i regiona Burgonja. U gradu živi oko 150.000 stanovnika.

Geografija uredi

Dižon je udaljen 300 kilometara od Pariza, 200 od Ženeve i Liona. Grad je železnički čvor i raskrsnica puteva.

Kroz Dižon prolazi Kanal Burgonja i reka , koja povezuje grad sa rekom Saonom i Ronom.

Istorija uredi

Prvi ostaci naselja na području Dižona su iz epohe neolita.

Ne postoje tragovi gradskog naselja pre galsko-rimskog doba. Na razmeđi plodne ravnice i močvarnog područja oko reke Saone, nastalo je mesto Divio, verovatno blizu sadašnje Katedrale sv. Beninj.

Kroz mesto su prolazili trgovci, a grad se sporo razvijao. Bio je relativno pošteđen od varvarskih invazija, Saracena u 8. veku i Normana u 9. veku.

U okolini grada Klovis je pobedio burgundskog kralja Gondebauda 500. Dižon je potpuno uništen u požaru 1137. Obnovljen je u narednih 20 godina, i postao u IX veku glavni grad Burgundije.

Dižon je u srednjem veku bio poznat kao „grad sa sto zvona“, ali pre svega kao prestonica Burgundskog vojvodstva, od 1384 do pripajanja vojvodstva Francuskoj 1477. To se dogodilo posle smrti vojvode Šarla Smelog, neprijatelja Francuske kraljevine. Francuski kralj Luj XI je u Dižonu sagradio dvorac, koji je kasnije služio kao zatvor.

Posle ujedinjenja vojvodstva sa Francuskom, Dižon je ostao glavni grad provincije, i u njemu se okupljao parlament regiona. Grad je prosperirao od trgovine, a naročito od trgovine vinom. Od 1722. u Dižonu postoji Univerzitet. Eksploatacija rude gvožđa i uglja u okolini, završetak Kanala kroz Burgundiju 1833, i gradnja železničke pruge ka Parizu i Lionu, dodatno će doprineti značaju ovog grada. Kada se pojavila avijacija, u Dižonu je bila smeštena jedna od prvih vojnih avio-baza.

Grad je bombardovan i okupiran 1940. od strane nemačke armije u Drugom svetskom ratu. Dižon su oslobodile francuske snage 11. septembra 1944.

Privreda uredi

 
Bogorodična crkva u Dižonu
 
Detalj Bogorodične crkve u Dižonu

Poznate ličnosti uredi

Gastronomija uredi

  • Dižon se smatra svetskom prestonicom gastronomije. U njemu se svake jeseni održava međunarodni sajam kulinarstva.
  • Dižon je središte poznatog vinogradarskog regiona Burgonja. Prestonica lokalnog vinarstva je u gradu Bon.

Senf uredi

Dižon je čuven širom sveta po svom senfu, čak iako se danas oko 90% svih zrna senfa uvozi, uglavnom iz Kanade. Naziv dižonski senf (moutarde de Dijon) označava način spravljanja senfa korsiteći mlevena zrna braon senfa. Nastao je 1856. godine kada je Žan Nežon u receptu za senf zamenio sirće kiselim sokom nezrelog grožđa, poznatim u Francuskoj kao "veržis", dobivši tako senf glatkog, harmoničnijeg ukusa. Tradicionalni dižonski senf ima prepoznatljiv, posebno jak ukus. Najveće količine dižonskog senfa (robne marke Amora i Maille) se proizvode industrijski, ali u gradu su se specijalizovali i za proizvodnju egzotičnih ili senfova neobičnog ukusa, koje se često prodaju ukrasnim, ručno slikanim ćasama od fajansa. Na tržištima van Evropske unije poput Srbije ili Sjedinjenih država, ime "dižonski senf" nije robna marka, tako da je tamo jedini način da budete sigurni da kupujete pravi dižonski senf kupovina teglice uvezene iz Francuske; međutim, van Francuske je teško naći pravi dižonski senf u ostalim, egzotičnim ukusima.

Lokalni specijaliteti :

Galerija uredi

Vanjske veze uredi