Digimon Adventure (film)

Digimon Adventure (japanski: デジモンアドベンチャー Dejimon Adobenchā) je japanski kratkometražni anime film premijerno prikazan 6. ožujka 1999. godine. Ovo je prvi od ukupno 11 filmova iz Digimon franšize te ujedno i uvod u istoimeni anime koji je s emitiranjem počeo 7. ožujka 1999. godine. Režiju filma potpisuje poznati anime umjetnik Mamoru Hosoda, dok je scenarij napisala Reiko Joshida. Film je izdala i producirala poznata animacijska kuća Toei Animation.

Digimon Adventure
デジモンアドベンチャー
(Dejimon Adobenchā)
Žanranime
RežijaMamoru Hosoda
ProdukcijaHiromi Seki
ScenarioAkijoshi Hongo
Reiko Joshida
UlogeToshiko Fujita
Kae Araki
Chika Sakamoto
MuzikaTakanori Arisawa
Maurice Ravel
Premijera6. 3. 1999 (1999-03-06)
Jezikjapanski jezik
Trajanje20 minuta
Država Japan
Kompanija
StudioToei Animation
DistributerBandai Visual
Budžet¥650,000,000
Tehnička ekipa
Art directorKen Tokushige
AnimacijaTakaaki Yamashita
FotografijaShigeru Ando
MontažaYasuhiro Yoshikawa
Specijalni efektiNao Ota
Hronologija
Prethodni: Naredni:
nema Bokura no Uō Gēmu!
Digimon Adventure
デジモンアドベンチャー
(Dejimon Adobenchā)
na Internet Movie Database

Digimon Adventure istovremeno je i preludij i uvod u popularni anime serijal jer objašnjava povijest Izabrane djece te njihov prvi susret s neobičnim Digimonima.

U Europi i Sjedinjenim Državama, film nikada nije prikazan samostalno (mada je imao dvadesetminutni, epizodni format), već u sklopu kompilacije Digimon: The Movie, američke produkcije koja objedinjuje prva tri Digimon filma u jedan, u trajanju od sat i pol vremena.

Radnja uredi

Film započinje uvodnim dijelom u kojemu vidimo starijeg Taija kako se prisjeća što se dogodilo kada se prvi puta susreo s Digimonima. Nakon toga, radnja se vraća u Tokijo, gdje se maleni Tai ustaje usred noći kako bi pronašao svoju mlađu sestru, Hikari u očevoj sobi gdje pilji u monitor računala na kojemu se pojavljuje jaje. Nakon što monitor zabljesne, radnja se seli na sljedeće jutro, kada se Tai ponovo budi u svome krevetu nakon što ga majka upozorava da pazi na sestru dok se ona ne vrati.

 
Agumon u Tokiju s malenom Kari na leđima.

Spuštajući se s kreveta, Tai još uvijek misli kako je sve od sinoć bio san, ali kada se spusti s kreveta vidi kako Kari spava s velikim jajetom, što pobije njegovu ideju. Dok Tai pravi doručak (simbolično, sprema jaje na oko), Kari sjedi za stolom s jajetom u krilu i zviždi sa svojom metalnom zviždaljkom i ljuti se na Taija koji se šali da će napraviti veliki omlet od njezina jajeta. U jednom trenutku, jaje se samo počinje gibati i izleti iz Karina krila te se otkotrlja do sobe, gdje se iz njega izlegne crna kuglica s očima i ušima (zapravo Botamon, no Tai i Kari to ne znaju; dapače, Tai se dvoumi radi li se o kakvoj ptici s obzirom da je izašla iz jajeta) koja skoči na Taijevo lice. Prestravljen i zbunjen, Tai ju odbaci s glave, nakon čega ova ode ispod kreveta, gdje ju Tai gađa sa svojim naočalama, ali ga ova napadne mjehurićima.

Ubrzo, Kari uspije steći Botamonovo povjerenje preko svoje zviždaljke te mu ubrzo daje čokolade, koju on brzo pojede i Digivoluira u Koromona te im ponovo počne skakati po glavi. Nakon toga, Kari uzme hranu obiteljske mačke Miko i da ju Koromonu, što se mački nikako nije svidjelo te je napala Koromona, a kasnije i Taija kada ju je pokušao smiriti. Miko ih je obojicu izgrebala i uzela svoju zdjelicu te izašla iz sobe.

Kasnije te večeri, Tai ulazi u sobu i vidi kako Kari priča s Koromonom, a ovaj odgovara, što ga poprilično iznenadi. Kasnije, Koromon im objasni kako je njegovo skakanje na njihova lica zapravo izraz prijateljstva. Kasnije iste večeri, Taijev i Karin otac dolazi kući kasno, vidno pripit, a Kari budi Taija svojom zviždaljkom jer je Koromonu loše. Dok njihov otac glasno zaziva njihova imena kako bi ih poljubio, Tai brzo spriječi da uđe u sobu, dok Koromon, u međuvremenu, Digivoluira u velikog Agumona i razvali njihov krevet. Dok Tai drži vrata, Agumon, koji djeluje znatno opasnije, odlazi do balkona, uništi vrata i dio zida te krene prema vani, s tim da mu se na leđa popela i Kari. Tai tada izjuri iz stana bez objašnjenja kako bi pronašao sestru.

Dok Agumon šeta gradom i uništava nekoliko objekata, Kari mu se pokušava obratiti, ali on joj ne odgovara. Dok se nalaze nasred ceste, gotovo ih pregazi kombi, što Agumona razbjesni te ispali jednu vatrenu kuglu prema njemu, ali, na sreću, promaši. Kari ga pokušava urazumiti i smiriti, ali bez uspjeha. Ubrzo se pojavi autobus kog Agumon također pokušava napasti, ali ga spriječi misteriozno zbivanje na nebu iz kojeg se pojavi novi Digimon, puno veći, u obliku ptice. Agumon ispali nekoliko napada u nebo, ali bezuspješno, nakon čega krene za pticom.

U međuvremenu, Tai uspijeva prvi pronaći Parrotmona, a ubrzi i Agumona i sestru. Agumon ispali nekoliko napada u Parrotmona, ali ovaj ih ni ne osjeti, nakon čega ispali snažan napad u Agumona koji uništi i nadvožnjak, koji se sruši na Agumona i djecu. U nekoliko kraćih isječaka možemo vidjeti kako i ostala djeca iz četvrti promatraju ta zbivanja (šestero od kojih će postati Izabrana djeca).

 
Na samom kraju filma, Kari je pokušavala dozvati Greymona (doduše, vikala je "Koromon!"), ali ovaj je nestao zajedno s Parrotmonom.

Ubrzo vidimo kako su djeca neozlijeđena jer ih je spasio sada novi Digimon, veliki dinosaur po imenu Greymon. Za razliku od Agumona, koji se nije ponašao kao da poznaje djecu, Greymon mimikom daje Taiju i Kari do znanja kako će ih zaštititi te napadne Parrotmona i nanosi mu teže ozlijede. Ipak, Parrotmon uspijeva ispaliti još jedan napad te lansira Greymona u nadvožnjak, nakon čega ovaj ostane bez svijesti. Plačući, Kari ga pokušava probuditi zviždaljkom, koju ubrzo preuzme Tai i puhne najsnažnije što može, na što Greymon reagira i ponovo se ustane te ispali izrazito snažan napad prema Parrotmonu, nakon kog nestaju i jedan i drugi Digimon i sve izgleda kao čudan san.

U epilogu, Tai nam objasni kako su se te noći dogodile čudne stvari zbog kojih je danas tu gdje jest. Dok se prikazuje odjavna špica, možemo vidjeti Taija i Greymona zajedno.

Glumačka postava uredi

Uz tri glavna lika, oko kojih se vrti cijela radnja, u kraćim scenama možemo vidjeti i ostatak Izabrane djece (Izzy Izumi, Matt Ishida, Takeru Takaishi, Joey Kido, Mimi Tachikawa, Sora Takenouchi), kao i Taijeve roditelje (kojima glasove posuđuju Yoshiko Sakakibara i Hiroya Ishimaru), ali zbog nejasnih informacija, nije moguće potvrditi tko im je posudio glasove. Od ostalih Digimona, pojavljuje se još i Parrotmon, kojega Greymon porazi u borbi.

Glazba uredi

Originalnu glazbu za film napisao je poznati anime kompozitor, Takanori Arisawa, dok je za aranžman naslovnih pjesama zadužen Cheru Watanabe. Od originalne glazbe, korištena je "Theatre Size" verzija pjesme "Butter-Fly", naslovne pjesme prve sezone, koju je napisao i skladao Ikō Chiwata, a izveo Kōji Wada, a koja je prikazana samo tijekom odjavne špice.

Glavna tema i glazba korištena tokom cijelog filma je poznata instrumentalna skladba Boléro, francuskog impresionista Mauricea Ravela, koja se kao lajtmotiv svira kroz gotovo cijeli film. Boléro će kao lajtmotiv biti korišten i tijekom jedne epizode prve sezone animea.[1]

Distribucija uredi

Film je premijerno prikazan 6. ožujka 1999. godine u japanskim kinima u sklopu Tōei Spring Anime Faira 99 zajedno s anime filmovima Yu-Gi-Oh! i Dr. Slump – Arale no Bikkuri Bān, što je bilo samo dan prije nego što je istoimeni anime krenuo s emitiranjem u Japanu. Ukopna svota uloženog novca od strane Toeija iznosila je oko ¥650,000,000.[2]

Distribucija na kućnim medijima započela je 6. kolovoza 1999. godine, kada je film distribuiran za izjanmljivanje (kod: VRTM-02362) po cijeni od ¥5,670,[3] a 10. prosinca iste godine izlazi i na VHS-u (kod: VCTM-02362) po cijeni od ¥2,940.[4] DVD izdanje sadržavalo je jedan disk na kojemu se, osim ovog, nalazio i drugi Digimon film, Digimon Adventure: Bokura no War Game!, a za iznajmljivanje je distribuirano 13. listopada 2000. (kod: DRTD-02003) po cijeni od ¥8,400,[5] a kao kupovni DVD izdan je 21. siječnja 2001. (kod: DSTD-02003) po cijeni od ¥4,725.[6][7][8] Od dodatnog materijala na DVD-u, mogu se pronaći intervju s redateljem Mamoruom Hosodom, pogled iza kulisa, traileri i reklame.[9]

Ipak, distribucija u Sjedinjenim Državama i Europi bila je nešto drugačija, tako da su se na posebnom izdanju pod naslovom Digimon: The Movie, zajedno našla prva tri filma o Digimonima - Digimon Adventure, Digimon Adventure: Bokura no War Game! i Digimon Adventure 02: Digimon Hurricane Jōriku!! & Chōzetsu Shinka!! Ōgon no Digimental. Naime, američki sinhronizacijski studio Saban Entertainment, kojeg je 2001. preuzela Walt Disney Company, odlučio je isječi i skratiti prva tri filma te ih spojiti u jedno, specijalno izdanje u trajanju od sat i pol vremena.[10] Digimon: The Movie, prikazivan je i distribuiran izvan Azije od strane kompanija 20th Century Fox i Fox Kids. Svoju premijeru imao je 6. listopada 2000. u sjevernoameričkim kinima[11] te je kasnije sinhroniziran i distribuiran po Europi. Primjerice, u Njemačkoj (koja je vjerojatno najjače europsko uporište Digimona), skraćena verzija ovog filma, odnosno Digimon: Der Film, počela je s kino-distribucijom 8. ožujka 2001. godine,[12] a 12. travnja iste godine pojavila se i u regijama Švicarske u kojima se govori njemački jezik.[13] Ipak, korištenje skraćene verzije izazvalo je brojno negodovanje njemačkih fanova (naime, skraćena verzija prvog filma zauzimala je samo 13 minuta od cjelokupnog filma). U Hrvatskoj, film je distribuiran na VHS-u pod naslovom Digimon: Film.

Razlike i zanimljivosti uredi

 
U svijetu Digimona, scena borbe Greymona i Parrotmona stekla je gotovo kultni status s obzirom da je svjedočenje djece istoj poslužilo kao osnova za njihov status Izabrane djece.

S obzirom na različite distribucije u raznim dijelovima svijeta, postoje velike razlike između originalne verzije filma i one koja je distribuirana i prikazivana po Sjedinjenim Državama i Europi. Mada je osnovna razlika ta da je u američko-europskoj distribuciji film skraćen na 13 minuta, u odnosu na originalnih 20, postoje brojne činjenične i sinhronizacijske razlike koje su uočljive prilikom gledanja.

U originalnoj verziji, Tai je taj koji daje uvod u radnju filma, a ne Kari kao u američkoj verziji. Uz sve to, Tai kao narator pojavljuje se samo na početku i kraju filma. Nadalje, dok u originalnoj verziji, Kari na svojoj zviždaljci svira obične melodije, u američkoj verziji svira američku verziju uvodne pjesme Digimona. Po pitanju telefonskih poziva, dogodile su se dvije razlike. Prvi puta, kada Tai koristi telefon dok Botamon Digivoluira u Koromona, čuje samo šuštanje u originalnoj verziji, dok u američkoj možemo čuti Soru kako mu govori kako joj je Mimi rekla da je on povratio u njezin šešir. Drugi se put odnosi na Joeyjev poziv tijekom dolaska Parrotmona - u originalnoj verziji on samo viče "Halo, halo, to je ptica...", bez da saznajemo kome govori, dok je u američkoj verziji za sugovornika stavljena Mimi. Povezana zanimljivost je i ta da u originalnoj verziji vidimo kako Sora uopće ne poznaje Taija (kad ovaj zviždi, ona samo izvikne "Taj dječak..."), dok u američkoj verziji ona Taija i zove i daje mu podršku.

Također, u originalnoj verziji Koromon više ne priča nakon što Digivoluira u Agumona, a sposobnost govora nema ni Parrotmon. Također, u originalnoj verziji možemo jasno vidjeti kako Greymon odlomi donji dio Parrotmonova kljuna, što je u američkoj verziji izbačeno, mada se kasnije može vidjeti kako Ultra Digimonu taj dio doista nedostaje. Također, što je izbačeno u američkoj verziji, Tai i Kari ne znaju Botamonovo ime na samom početku tako da Tai ironično predlaže imena "Bota-bota", "Puyusuke" i "The Black Devil", što Kari odbija puhanjem u zviždaljku. Isto tako, u američkoj verziji su Agumon i Greymon iz filma nazvani Big Agumon i Red Greymon, kako bi se učinila distinkcija između tih dvaju Digimona i Taijevog kasnijeg partnera. Ta distinkcija nije prisutna u originalnoj verziji filma.

Po pitanju referenci i zanimljivosti, treba spomenuti dvije ključne koje se tiču samih Digimona. Prva je velika borba između Greymona i Parrotmona, o kojoj se izrazito mnogo pričalo u animeu te koja je predstavljala osnovu za izbor Izabrane djece. Također, sjećanje na samu borbu potaknuto je u epizodi kada se djeca vrate u svoju prvobitnu četvrt, kao i kasnije kada se objašnjava njihova veza s Digimona, kada ujedno možemo i vidjeti samu borbu u animeu. Također, u američkoj verziji, Agumonovi i Greymonovi napadu nazvani su Paprena vatra i Mega vatra i djeluju znatno snažnije nego napadi Papreni dah i Mega udar, koji su korišteni u animeu. Također, Greymonova Mega vatra izgleda kao svjetloplavi plameni mlaz, u odnosu na vatrenu kuglu Mega udara.

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi