Die verlorene Ehre der Katharina Blum

Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann (sh. Izgubljena čast Katharine Blum ili: Kako nasilje nastaje i do čega može dovesti) je roman njemačkog pisca Heinricha Bölla objavljen 1974. godine, poznat kao jedna od najznačajnijih knjiga njegove bibliografije i njemačke književnosti u drugoj polovici 20. vijeka.

Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann
korice prvog izdanja
Autor(i)Heinrich Böll
Država Zapadna Njemačka
Jeziknjemački
Žanr(ovi)roman
IzdavačKiepenheuer & Witsch
Datum izdanja1974
Vrsta medijaštampa (tvrdii meki uvez)
ISBN3462010336
OCLC broj59145306

Roman je velikim dijelom inspiriran tada aktualnim događajima u Zapadnoj Njemačkoj, prije svega terorističkom kampanjom radikalnih ljevičara okupljenom oko Frakcije crvene armije, ali još više medijskim cirkusom koji je oko nje stvorio senzacionalistički žuti tisak, prije svega popularne novine Bild koje su vodeće lijeve intelektualce optuživale za šurovanje sa teroristima, pri čemu je žrtva bio i sam Böll. Naslovna protagonistica je 27-godišnja domaćica koja se jedne večeri na maskenbalu upozna i provede noć sa muškarcem za koga se kasnije ispostavi da je Ludwig Götten, radikalni ljevičar optužen za pljačku banke. Mlada žena je nakon toga privedena na ispitivanje u policiju koja ustanovi da nije povezana sa nikakvom ilegalnom aktivnošću te je pušta na slobodu; međutim, o svemu su obaviješteni mediji, te novine Die Zeitung i njihov beskrupulozni reporter Tätges počinju ispitivati sve Katharininu rodbinu, prijatelje i poznanike, kopajući po najintimnijim dijelovima njenog života i objavljujući senzacionalne članke u kojima sugeriraju da je povezana sa teroristima. Katharina postaje predmetom prijetećih i prostačkih telefonskih poziva, a zbog pritiska umre njena teško bolesna majka, te se mlada žena odlučuje brutalno osvetiti novinaru.

Iako je Böll zbog romana bio predmetom optužbi da podržava nasilje prema novinarima, danas se njegov roman smatra jednim od najboljih, a ušao je i u prestižni Le Mondeov izbor 100 knjiga 20. vijeka.

Adaptiran je dva puta - godine 1975. u Zapadnoj Njemačkoj kao istoimeni film u režiji Völkera Schlöndorffa i Margarethe von Trotta, te godine 1984. u SAD kao televizijski film The Lost Honor of Kathryn Beck.

Vanjske veze uredi