Deveta beogradska gimnazija

Deveta beogradska gimnazija je srednja škola smeštena u Novom Beogradu, na uglu ulica Goce Delčeva i Pariske Komune. Škola je osnovana 1961. godine, a ime je dobila po najznačajnijem srpskom matematičaru Marku Sekuli Lončaru.

Deveta beogradska gimnazija

Pošalji fotografiju

Tip državna

Škola uredi

U školi postoje dva smera, društveno-jezički i prirodno-matematički. Školu trenutno pohađa oko 1000 učenika koji su raspoređeni u tri odeljenja društveno-jezičkog smera i pet odeljenja prirodno-matematičkog smera, na svakoj od četiri godine školovanja. Svake godine škola upisuje oko 250 novih đaka.

Istorijat uredi

Zgrada u kojoj je danas smeštena gimnazija izgrađena je 1956. godine za potrebe osnovne škole „Žikica Jovanović Španac“. Godine 1961. osniva se Deveta beogradska gimnazija i smešta se u dotadašnju zgradu osnovne škole koja se premešta u novoizgrađeni objekat. Za prvog direktora postavljen je Velja Milošević. Školske 19791980. gimnazija se spaja sa Mašinskom školom i formira veliki Obrazovni centar „1. maj“ koji se prostire na tri zgrade razmeštene na Novom Beogradu. Učenici treće godine obrazovnog centra su školovanje nastavljali na jednom od dva smera, mašinstvu, smeštenom u zgradi Mašinske škole, ili programiranju koje se izučavalo u zgradi gimnazije. Godine 1985. dolazi do razdvajanja Obrazovnog centra na Matematičko tehničku školu "Mihailo Petrović-Alas" i Mašinsku školu „1. maj“. Pred početak školske godine 1986-1987. Matematičko tehnička škola menja naziv u Srednja matematička škola "Mihailo Petrović-Alas" u kojoj se predavalo isključivo programiranje, da bi konačno pred školsku 19901991, posle 11 godina, škola ponovo postala gimnazija, sada Deveta beogradska gimnazija „Mihailo Petrović-Alas“. Te godine gimnazija je upisala dva odeljenja društveno-jezičkog smera, da bi se broj odeljenja kasnije postepeno popeo na današnjih pet odeljenja prirodno-matematičkog i tri odeljenja društveno-jezičkog smera.

Novobeogradska škola filosofije uredi

U članku pod nazivom „Politički počeci Zorana Đinđića“, objavljenom dve hiljadite godine, tvrdi se da je profesor dr. Milan Kovačević prvi koji je Zorana Đinđića upoznao sa filozofijom i ohrabrio ga da svoje školovanje nastavi na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. U članku se dalje govori da je Deveta gimnazija bila poznata po svom liberalnom duhu koji je proizveo mnogo slobodnih mislilaca i da je, između ostalog, zbog toga gimnazija zaslužila nazive „Novobeogradska filosofska škola“ i „Deveti krug“.[1]

Poznati bivši učenici uredi

Devetu gimnaziju su pohađali mnogi poznati srpski političari, sportisti i kulturni radnici.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi