Deransko jezero

Deransko jezero je periodično jezero u južnoj Hercegovini, u prostoru Hutovog blata. Formirano je u kraškom polju drenažnog sistema njegove otoke Krupe, koja se kao leva pritoka uliva u Neretvu kod sela Dračeva.

Deransko jezero
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Koordinate43°02′42″N 17°47′52″E / 43.045°N 17.797777°E / 43.045; 17.797777
Hidrografija
VrstaKraško jezero
Površina3,7 km²
Dužina3,3 km
Širina2,4 km
Dubina
  – srednja

m
Hidrologija
OdlivKrupa
Karta
Deransko jezero na mapi Bosne i Hercegovine
Deransko jezero

Najveća jezera Hutova blata su: Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava. Svitavsko jezero je vještačka akumulacija, nastala izgradnjom hidroelektrane Čapljina. Jezera Hutova blata predstavljaju prave kriptodepresije, jer se dna pojedinih jezera nalaze ispod razine mora (Jelim 18 m). Sva jezera Hutova blata međusobno su povezana velikim brojem kanala i jaruga.[1]

Površina Deranskog jezera iznosi oko 5 km², a vodu prima od izvora koji se nalaze na njegovim istočnim i severoistočnim rubovima. U vreme povodnja Deransko jezero se znatno poveća. U sušnom periodu voda se toliko povuče da se u Deranskom jezeru formira niz manjih jezera koja su međusobno povezana kanalima.

Jezero je najvećim dijelom prekriveno lopočem (Nymphaea alba), lokvanjem (Nuphar luteum), mrijesnjakom (Potamogeton sp.), žabnjakom (Ranunculus sp.) itd.

Izvori uredi