Denis Vladimirovič Pušilin (rus. Дени́с Влади́мирович Пуши́лин; ukr. Денис Володимирович Пушилін; 9. maj 1981 -) je ukrajinski poslovni čovjek i političar, poznat kao jedan od vođa pro-ruskog separatističkog pokreta na istoku zemlje, odnosno kao drugi po redu predsjednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Denis Pušilin
Denis Pušilin


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
14. novembar 2014

Rođen/a 09. 5. 1981. (1981-05-09) (dob: 42)
Makijivka, Donjecka oblast, Ukrajinska SSR, SSSR[1][2]
Državljanstvo Ukrainian
Politička stranka Donjecka republika
Suprug/a Jelena Pušilina
Djeca 2
Religija proavoslavlje
Potpis Denis Pušilin's signature

Pušilin se rodio u gradu Makijivka, a kao mladić je 1999. godine odslužio vojni rok u ukrajinskoj Nacionalnoj gardi. Prema vlastitim navodima je 2002. diplomirao na Donbaškoj nacionalnoj akademiji inženjerstva i arhitekture; ukrajinski mediji, pak, tvrde da od obrazovanja ima jedino srednju školu. Iste je godine osnovao vlastito trgovačko poduzeće, a 2011. postao povezan sa tvrtkom MMM-2011, kontroverznom piramidalnom shemom ruskog poduzetnika Sergeja Mavrodija. Po imenu iste tvrtke je u decembru 2013. osnovao stranku MMM (Mi imamo metu) sa kojom se bez uspjeha kao kadnidat natjecao za mjesto u ukrajinskoj Vrhovnoj radi.

Za vrijeme demonstracija poslije euromajdanskog prevrata je na narodnom zboru u Donjecku 5. aprila 2014. proglašen "zamjenikom narodnog guvernera" Donjecke oblasti; tada je samoproglašeni "narodni guverner" Pavel Gubarev bio u ukrajinskom istražnom zatvoru. Kada je 7. aprila proglašena DNR, Pušilin je postao "predsjednikom privremene vlade". 15. maja je proglašen predsjednikom Vrhovnog sovjeta DNR, odnosno v.d. državnog poglavara. Sa tog je mjesta podnio ostavku 18. jula, a zamijenio ga je Boris Aleksejevič Litvinov.

U novembru 2014. je kao kandidat stranke Donjecka republika sudjelovao na parlamentarnim izborima. Na njima je izabran, a potom je postao zamjenik predsjednika parlamenta. Poslije je kao predstavnik DNR sudjelovao na pregovorima čiji je cilj mirno okončanje sukoba sa ukrajinskim vlastima.

Izvori uredi