Demokratska zajednica Mađara Hrvatske

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (hrvatsko-srpska kratica: DZMH, mađ. kratica: HMDK od mađ. Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), politička stranka Mađara iz Hrvatske.

Sjedište joj se nalazi u Osijeku.

Zastupljenost u Hrvatskom saboru uredi

Članovi DZMH zastupnici su u Saboru Hrvatske u 4 mandata.Prvi zastupnik je bio gospodin Ferenc Farago,koji je izabran kao nezavisni kandidat,član Predsjedništva DZMH.Na sljedećim izborima mijenjaju se izborna pravila,udruge republičkog značaja dobivaju pravo kandi- diranja kao i političke stranke i na taj način politika se uvlači u nepolitičke manjinske udruge.Izabran je opet kandidat iz DZMH,gospodin Šandor Jakab.Na trećim po redu parlamentarnim izborima opet je izabran kandidat iz ove zajednice u osobi dr.Tibora Santo.Njega nasleđuje u četvrtom mandatu gospodin Jenő Ádám.>

Od 2016 DZMH predstavlja mađarsku nacionalnu manjinu a hrvatskom saboru, zastupnik je Róbert Jankovics, a njegov zamjenik je Tibor Santo.[1]

Izvori uredi

  1. Saša Alilović: Jankovics kandidat DZMH za Sabor Arhivirano 2016-11-18 na Wayback Machine-u, Radio Baranja, 25. srpnja 2016. Pristupljeno 18. studenoga 2016.
    "Sukladno izbornom Zakonu, na izborima za zastupnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru „u paru” se kandidiraju kandidat za zastupnika te njegov zamjenik, pa je tako DZMH odlučio da će Jankovicsev zamjenik biti dr. Tibor Santo iz Osijeka, bivši saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru."

Vanjske veze uredi