Demokratska stranka jedinstva

Demokratska stranka jedinstva je opoziciona politička stranka u Crnoj Gori. Njen predsjednik je dugogodišnji poznati jugoslovenski i crnogorski političar Zoran Žižić, koji joj je i jedini poslanik u Skupštini Crne Gore.

Demokratska stranka jedinstva je nastala deset dana pred prve parlamentarne izborne u nezavisnoj Crnoj Gori 2006. godine, raskolom potpredsjednika Socijalističke narodne partije Crne Gore Zorana Žižića, koji je optužio vrh SNP-a za loše angažovanje oko crnogorskog referenduma za nezavisnost koji je za dlaku izgubio unionistički blok. Kako bi prošla cenzus, DSJ se priključila koaliciji okupljenoj oko Srpske narodne stranke Srpska lista. SL postaje druga izborna lista po redu i lider opozicije, a DSJ dobija svoje mjesto, a cilj joj je bio preotimanje što više glasova od suparničke opozicione koalicije SNP-NS-DSS. DSJ je obrazovala lokalne odbore samo u nekim opštinama u Crnoj Gori, zbog vrlo ograničenog ljudstva male stranke.

Demokratska stranka jedinstva se nikada nije uključivala u predizborne kampanje, nema izborni propagandni materijal, niti poznate kontatkne podatke, pa ni detaljno određenu politiku i hijerarhijsko članstvo, što je čini jedinom takvom političkom strankom na izbornoj sceni u Crnoj Gori.

Po crnogorskom priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, Zoran Žižić je zajedno sa svim poslanicima Srpske liste prešao u bojkot crnogorskog parlamenta, ali je potom napustio zajednički klub i prišao izmirenju sa SNP CG uoči predstojećih parlamentarnih izbora 2009. godine. Demokratska stranka jedinstva je učestvovala u svim pregorovima o stvaranju jedinstvene opozicione liste, no koji su se završili sa neuspjehom. Našavši se izvan svih užih predizbornih dogovaranja, Demokratska stranka neće učestvovati na izborima.