Demokratska opozicija Slovenije

Demokratska opozicija Slovenije (slovenski Demokratična opozicija Slovenije), poznatiji pod nazivom DEMOS, je naziv za koaliciju antikomunističkih, odnosno desničarskih i nacionalističkih stranaka koje su se udružile kako bi svrgnule vladajući Savez komunista Slovenije na prvim višestranačkim demokratskim izborima u Sloveniji 1990. godine.

Činile ju se stranke stvorene temeljem demokratskih promjena 1989. i 1990. godine. To su bili:

Stranke DEMOS-a su na izborima zajedno osvojile 54 % glasova te formirale koalicijsku vladu na čelu s Lojzeom Peterleom iz SKD-a, koji je u okviru koalicije dobila najviše glasova. Predsjednik parlamenta je postao France Bučar. Resor obrane je pripao Janezu Janši, a unutrašnjih poslova Igoru Bavčaru.

Peterleova vlada je kao svoj glavni zadatak uzela osamostaljenje Slovenije iz tadašnje Jugoslavije. 23.12. 1990. je sproveden referendum o samostalnosti, a 25.6. 1991. je nezavisnot i formalno proglašena, čime je formalno započeo proces raspada SFRJ. DEMOS-ova vlada je u desetodnevnom ratu spriječila pokušaj JNA i federalnih organa da spriječe otcjepljenje, nakon čega je slijedilo Brijunsko primirje, povlačenje JNA iz Slovenije te međunarodno priznanje Slovenije 15.1. 1992.

Međutim, čim je nezavisnost Slovenije postala izvjesnom, unutar same koalicije je dolazilo do sve više neslaganja oko ekonomskih pitanja, odnosno transformacije bivšeg socijalističkog samoupravnog sistema u tržišnu privredu. Te su nesuglasice postale još vidljivije za vrijeme rasprave o novom ustavu krajem 1991. da bi se u aprilu 1992. DEMOS-ova koalicija i formalno raspala. Nju je zamijenila široka koalicija na čelu s Janezom Drnovšekom i strankom Liberalna demokracija Slovenije.