Demokratska Republika Somalija

Demokratska Republika Somalija je bila socijalistička država na Rogu Afrike. Republiku je 1976. proglasio Sijad Bare, predsednik Somalije od 1969. godine.[1][2][3] Ukinuta je 1991. godine usled promena u sovjetskom bloku.

Demokratska Republika Somalija
ạljmhwryẗ ạldymqrạṭyẗ ạlṣwmạlyẗ
Džamhurijada Dimukradiga Somalija
Zastava Somalije Grb Somalije
Zastava Grb

Geografija
Himna Soomaaliyeey Toosoow
Glavni grad Mogadiš
Površina 637.657 km²
Društvo
Zvanični jezici somalski i arapski
Valuta Somalski šiling
Vladavina
Oblik vladavine socijalistička republika
Vladajuća partija Revolucionarna socijalistička partija Somalije
Predsednik Sijad Bare
Istorijsko doba Hladni rat
Događaji
Proglašenje 21. oktobar 1976.
Ukinuta 26. januar 1991.
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Somalija Somalija

Istorija uredi

Godine 1969., u državnom udaru na vlast je došao general Sijad Bare i Vrhovno revolucionarno veće. Veće je uskoro raspustilo somalski parlament i povuklo dotadašnji ustav.[4]

Nova vlada je pokrenula kampanje velikih javnih radova i opismenjavanja neukog stanovništva. Uz ostvarenu nacionalizaciju industrije i zemlje, Somalija je uspostavila tradicionalne veze s ostalim arapskim zemljama i 1974. se pridružila Arapskoj ligi.[5]

Jula 1976. godine, Vrhovno revolucionarno veće se raspustilo, a na njegovo je mesto došla Revolucionarna socijalistička partija Somalije. Partija je svoj zvanični marksistički program prilagodila specifičnim uslovima u Somaliji, tako da se njena ideologija temeljila na naučnom socijalizmu i islamu. Iako je Partija podupirala sitno privatno vlasništvo, ona je u suštini bila socijalistička.[4]

U julu 1977. između Somalije i Etiopije izbio je Ogadenski rat, u kojemu je Somalija nastojala anektirati regiju Ogaden, naseljenu pretežito Somalcima. U početku su somalske snage pobeđivale i do septembra 1977. Somalija je kontrolisala 90% Ogadena. Međutim, uskoro je usledila etiopska ofanziva vlade Derg, poduprta sovjetskom logistikom i 20.000 kubanskih dobrovoljaca. Do 1978. godine, somalske su snage u potpunosti oterane iz Ogadena. Iako je Somalija bila saveznik Sovjetskog Saveza, nakon sovjetske pomoći Etiopiji, Bare je dbacio dalju sovjetsku pomoć i okrenuo se novom savezniku, Sjedinjenim Državama. S vremenom je Somalija postala zemlja sa najvišim brojem redovnih vojnika u Africi.[6]

Novi ustav u Somaliji donesen je 1979., nakon čega su održani izbori za narodnu skupštinu. Unatoč tome, Politbiro Somalske revolucionarne socijalističke partije je i dalje imao stvarnu vlast nad zemljom.[2] U oktobru 1980. godine, Partija je raspuštena, a njeno je mesto ponovo zauzelo Vrhovno revolucionarno veće.[4] Somalci su se od 1980-ih sve više bunili protiv Bareove vlasti, a kako se Hladni rat primicao kraju, strateška važnost Somalije je opadala. Vlada je uskoro postala totalitarna, a diljem zemlje počele su dejstvovati gerilske skupine i pokreti, podupirani uglavnom od Etiopije. S vremenom su ovi sukobi 1991. prerasli u Somalski građanski rat, koji traje i danas.

U toku raspada Sovjetskog bloka, Sijad Bare je dao ostavku na mestu predsednika, čime je ukinuta i socijalistička Demokratska Republika Somalija.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. J. D. Fage, Roland Anthony Oliver, The Cambridge history of Africa, Volume 8, (Cambridge University Press: 1985), pp. 478.
  2. 2,0 2,1 The Encyclopedia Americana: complete in thirty volumes. Skin to Sumac, Volume 25, (Grolier: 1995), pp. 214.
  3. Moshe Y. Sachs, Worldmark Encyclopedia of the Nations, Volume 2, (Worldmark Press: 1988), pp. 290.
  4. 4,0 4,1 4,2 Peter John de la Fosse Wiles, The New Communist Third World: an essay in political economy, (Taylor & Francis: 1982), pp. 279.
  5. Benjamin Frankel, The Cold War, 1945-1991: Leaders and other important figures in the Soviet Union, Eastern Europe, China, and the Third World, (Gale Research: 1992), pp. 306.
  6. Oliver Ramsbotham, Tom Woodhouse, Encyclopedia of international peacekeeping operations, (ABC-CLIO: 1999), pp. 222.