Dekolte (od francuski: Décolleté =bez ovratnika[1][2]) je ime za izrez na ženskoj odjeći, koji otkriva grudi, vrat, ramena[2]i leđa (u pojedinim slučajevima.

Dekolte
Décolleté
Dekolte na haljini Marie-Antoinette
Dekolte na haljini Marie-Antoinette
Dekolte na haljini Marie-Antoinette

Dekolte se smatra ženstvenijim, od drugih oblika izrade odjeće, jer ističe grudi i vrat.[2]

Historija uredi

Kako je izrada haljina bez ovratnika puno jednostavnija, tako je i nošenje haljina (unatar evropskog kulturnog kruga) koje pokazuju vrat i grudi bilo vrlo uobičajeno od 11. vijeka, sve do viktorijanskog doba, dapače dotad je bilo puno nemoralnije (i seksipilnije) pokazivati noge (čak i gležnjeve), a grudi nisu bile ništa nemoralno ili seksipilno. Od tad dekolteji postaju gotovo zabranjeni, ali se negdje od početka 20. vijeka ponovno vraćaju u modu.

Dekoltea ima vrlo različitih oblika od onih u obliku slova V ili U do polukruga ili ravnog izreza pridržanog samo trakama. Modu dubokih dekoltea na francuski dvor donijela je 1450. Agnès Sorel, ljubavnica kralja Charlesa VII.

Danas su haljine sa dubokim izrezom - obično večernje (svečane) koje se nose na balovim i prijemima, ali su dekolteji uobičajeni i kod izrade, kupaćih kostima, baletnih i gimnastičkih tikoa i kombineja (i ostalog ženskog donjeg rublja). Njihov oblik ovisi o trenutačnoj modi, estetici i društvenoj normi.

Dekolteji se prvenstveno koriste u zemljama zapadnog civilizacijskog kruga, dok se u nekim dijelovima svijeta (osobito po islamskom orijentu smatraju provokativnim i šokantnim, iako i tu ima iznimaka javanske žene nose kemben (vrstu haljina bez gornjeg dijela vjekovima).

Izvori uredi

  1. décolleté (engleski). Merriam Webster. Pristupljeno 10. 10. 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Dekolte (hrvatski). LZMK. Pristupljeno 10.10. 2014. 

Vanjske veze uredi