Bilježnica smrti (eng. Death Note, jap. katakana: デスノート, romaji: Desu Nōto) je anime/manga serija kriminalistike i fantastike, nastala 2006. godine. Mangu je napisao Tsugumi Ohba, a ilustrirao Takeshi Obata. Radnja ove mange se događa u Tokiju, gdje srednjoškolac Light Yagami nailazi na magičnu Bilježnicu smrti koja ubija sve čija su imena napisana u nju.

Death Note

Korice mange Death Note na kojima su Ryuk i Light Yagami
デスノート
(Desu Nōto)
Žanrtragedija, fantastika, detektivski, drama, triler, kriminalistika
Manga
AutorTsugumi Ohba
IlustratorTakeshi Obata
IzdavačShueisha
Izdavač na engleskomMadman Entertainment (Australija)
Viz Media (Sjeverna Amerika, UK
DemografijaShōnen manga
MagazinWeekly Shōnen Jump
Originalno izdanjeprosinac 2003.svibanj 2006.
Tomovi12 (Popis tomova)
Roman
Death Note Another Note: The Los Angeles BB Murder Cases
AutorNisio Isin
IzdavačShueisha
Izdana1. kolovoza 2006.
TV anime
RežijaTetsurō Araki
ScenaristToshiki Inoue
StudioMadhouse
MrežaNippon Television, Sapporo Television Broadcasting, Yomiuri Telecasting Corporation, Chūkyō Television Broadcasting, Fukuoka Broadcasting Corporation, Hiroshima Telecasting, Shizuoka Daiichi Television, Fukushima Central Television
Mreža na engleskomABC2 (Australija)
YTV (Kanada)
Cartoon Network (SAD)
Animax South Africa (Južnoafrička Republika)
Originalno prikazivanje3. listopada 2006.26. lipnja 2007.
Epizode37
Video igra
Death Note Kira's Game
RazvioKonami
ObjavioKonami
Žanrakcija
RejtingComputer Entertainment Rating Organization: A
PlatformaNintendo DS
Objavljeno15. veljače 2007.
Anime film
Death Note: Rewrite: Visions of a God
RežijaTetsurō Araki
ScenaristToshiki Inoue
StudioMadhouse
Izdan31. kolovoza 2007.
Trajanje130 min.
Video igra
L the Prologue to Death Note: Spiraling Trap
RazvioKonami
ObjavioKonami
ŽanrAction
RejtingCERO: A
PlatformaNintendo DS
Objavljeno7. veljače 2008.
Anime film
Death Note: Rewrite 2: L's Successors
RežijaTetsurō Araki
ScenaristToshiki Inoue
StudioMadhouse
Izdan22. kolovoza 2008.
Trajanje100 min.
Roman
Death Note: L: Change the World
AutorM
IzdavačVIZ Media, LLC
Izdana20. listopada 2009.
Igrani filmovi

Bilježnica smrti je kao manga počela izlaziti u prosincu 2003. godine sve do svibnja 2006. godine u tjednom Weekly Shōnen Jump časopisu i ima ukupno 108 poglavlja. Prema mangi napravljena su i tri igrana filma, video igre i anime seriju koja se počela prikazivati 3. listopada 2006. godine.

U Hrvatskoj, nakladnik Algoritam je dosad izdao šest izdanja Bilježnice smrti, donijevši tu mangu na hrvatsko tržište 17. listopada 2011, u prijevodu Marije Esih i Marka Balena.

Radnja uredi

 
Bilježnica smrti

Light Yagami (jap. 夜神 月 Yagami Raito) je jako pametan tinejdžer kojemu je većinu vremena dosadno. Svaki dan gleda kako se kriminal u svijetu povećava, no on nažalost to ne može spriječiti, sve dok jedan dan 2003. godine ne naiđe na magičnu bilježnicu, Bilježnicu smrti. U bilježnici piše kako će svatko čije se ime upiše u nju umrijeti. Dotaknuvši bilježnicu ugleda pravog vlasnika Death Note-a (shinigamija (na japanskom 死神, u prijevodu "bog smrti") Ryuukua (jap. リューク Ryūku), koji mu objasni sve njegove mogućnosti upotrebe, no odlučiti zatajiti određene informacije kako mu ne bi bilo dosadno, što je i u početku razlog zašto je uopće ispustio bilježnicu na zemlju. Light Yagami, odlučan da postane "Bog" novog svijeta, počne koristiti Bilježnicu smrti za masovna ubojstva kriminalaca.

Uskoro, mnogobrojne smrti kriminalaca upadnu u oko japanskoj policiji koja uz pomoć Interpola unajmljuje najboljeg detektiva na svijetu poznatog samo po imenu L (jap. エル Eru). L uskoro saznaje da je "Kira" (jap. キラ, ime kako javnost imenuje Light nastalo od engleske riječi "Killer" (eng. "ubojica")) u Japanu i da može ubiti ljude bez da ih dotakne, samo znajući njihovo ime i lice.

Shvativši kako bi L mogao biti njegova najveća prijetnja,Light kreće u potragu za L-ovim pravim imenom kako bi ga mogao ubiti i nastaviti masakr kriminalaca. Nažalost, L nije laka meta i tako borba između L i Light-a započinje.

U radnju se uključuje i Misa Amane (jap. 弥 海砂 Amane Misa), koja je bolesno zaljubljena u Light-a i još ga više voli jer zna da je on Kira, koji je ubio ubojice njezinih roditelja. L uspije uloviti Misu, koja pomaže Light-u, a Rem (jap. レム Remu), Misin ženski shinigami, pod cijenu vlastitog života ubije L-a, kako je ovaj ne bi poslao u zatvor.

Light misli da je pobijedio, no u potjeru se uključuju Near (jap. ニア Nia) i Mello (jap. メロ Mero). Istražitelji slučaja Kira surađuju s Light-om, jer ne shvaćaju da je serijski ubojica. Light počinje učestalo lagati o tome da nije Kira, i to čini vrlo uvjerljivo, no nastavlja manipulirati svojim pijunima i ubijati kriminalce, te psihopatski misli da je bog novog svijeta, svijeta bez zločina i da je nepobjediv. Na kraju se svi (u tom trenutku) živi likovi nađu u skladištu i Near uspije raskrinkati Light-a. Light počne paničariti i, nakon što pokuša ubiti prisutne osobe, Matsuda ga upuca. Pa ipak, ne umire istog trena, već ranjen bježi, dok Ryuuku priča kako je na samom početku rekao Light-u da će upisati njegovo ime u svoju bilježnicu; Ryuuku upisuje "Light Yagami", dok Light iskrvari na stepenicama te ispred sebe prije smrti vidi L-a, dok smrt na stepenicama predstavlja da Light ne može ići ni u raj ni u pakao, što je jedno od pravila bilježnice.

Na kraju se zaključuje da je ono što je Ryuuku rekao Light-u, da čovjek koji se služi Bilježnicom smrti ne može ići ni u raj ni u pakao, istinito za sve ljude, jer svi ljudi nakon što umru idu u Mu (jap. 無 mu), ništavilo, tj. prestanu postojati.

Likovi uredi

Glavni likovi uredi

Light Yagami (jap. 夜神 月 Yagami Raito) je glavni lik u Bilježnici smrti. On je tipičan sedamnaestogodišnjak, veoma pametan, popularan u školi, ali zato i jako dosadnog života. Raito prezire kriminalce i zato čim dobije Bilježnicu smrti u ruke, koja je spuštena iz Shinigamijevog svijeta u ljudski, započinje svoje suđenje zločincima. San mu je stvoriti savršeni svijet bez kriminala u kojem će on biti bog. Za sebe samog smatra da je utjelovljenje pravde. U javnosti je Raito na kraju nazvan Kira (japanski fonetski pravopis engleske riječi killer, „ubojica”).

 
Lov logo

L Lawliet (jap. エル・ローライト Eru Rōraito) je svjetski poznat detektiv čiji je cilj pronaći i uhititi Kiru. L ima dosta mana kao što je sjedenje na čudan način, ili jedenje slatkiša usred sastanka. Uvjeren je da je Raito Kira, ali nema dokaza. Ima nevjerojatne sposobnosti zaključivanja i njegove strategije u većini slučajeva upale. Smatra se da L ima Aspergerov sindrom.

Misa Amane (jap. 弥 海砂 Amane Misa) je fotomodel i japanski idol . Djetinjasta je i često priča sama sa sobom u 3. licu nazivajući se "Misa-Misa". Misa je ludo zaljubljena u Lighta iako on na nju gleda samo kao na izvor informacija budući da ima "Shinigami oči", koje joj omogućuju da pod cijenu skraćenog trajanja života vidi ime osobe čim joj vidi lice. Kira je ubio kriminalca koji je ubio njenu obitelj i zbog toga Misa obožava Kiru.

Near (jap. ニア Nia) je detektiv koji je prvi na popisu L-ovih nasljednika. Isto kao sto se L nekada zna igrati slatkišima, Near se voli igrati sa igračkama za malu djecu i svojom vlastitom kosom. Za vrijeme istrage zvao se N ali pravo ime mu je Nate River.

Mello (jap. メロ Mero) je detektiv koji je zajedno s Nearom trebao postati L-ov nasljednik. Stalno jede čokoladu i za razliku od Neara i L dosta često dopušta da ga njegovi osjećaji kontroliraju i smetaju istrazi. Njegovo pravo ime je Mihael Keehl.

Shinigami (Bogovi Smrti) uredi

Ryuuku je Shinigami koji je ispustio bilježnicu smrti na zemlju. Često odbija pomoći Lightu, umjesto toga gleda kako se Light svim snagama bori za svoj cilj. Dosta je sebičan i radi samo ono što je u njegovom interesu. Isto tako zaboravlja Lightu reći ključne činjenice bilježnice smrti sve dok nije prekasno. Ryuuku obožava jabuke i sve bi učinio da ih se domogne, opisujući da imaju efekt kao što na ljude djeluju cigarete i alkohol.

Rem je Shinigami koja je dala Misi Death Note i oči shinigamija. Isto kao i Ryuuku, Rem posjeduje dvije bilježnice smrti. Jako brine o Misi i to ne skriva. Jednom je zaprijetila Lightu ako Misin život nestane prije vremena, da će ga ubiti tako i uzimajući svoj vlastiti život.

Pravila bilježnice smrti uredi

Prije nego je ispustio bilježnicu smrti na zemlju Ryuuku je napisao pravila na engleskom jeziku jer je vjerovao da je taj jezik najrašireniji u ljudskom svijetu. Ryuukuova pravila bilježnice smrti su:

  • Čovjek čije je ime napisano u ovoj bilježnici će umrijeti.
  • Osoba neće umrijeti ako pisac ne zamisli lice te osobe dok upisuje njihovo ime. Ovo sprečava da poginu osobe istog imena.
  • Ako je uzrok smrti napisan tijekom 40 sekundi nakon imena, dogodit će se.
  • Ukoliko uzrok smrti nije napisan, osoba će umrijeti od infarkta miokarda.
  • Nakon pisanja uzroka smrti, imate 6 minuta i 40 sekundi (400 sekundi) da napišete detalje smrti.

Lažna pravila uredi

Kako bi zavarao L-a i policiju, Raito je nagovorio Ryuukua da napiše dva lažna pravila u bilježnicu smrti. Ta pravila jesu:

  • Ako nakon posljednjeg ubojstva prođe 13 dana bez nove žrtve, vlasnik bilježnice smrti će umrijeti.
  • Ako je Death Note spaljen, uništen ili na bilo koji način oštećen, svi koji su ga dotakli će umrijeti.

Anime uvodne i završne pjesme uredi

Uvodne pjesme uredi

  • the WORLD od 'Nightmare' (epizode 1-19)
  • "What's up, people?!" od 'Maximum the Hormone' (epizode 20-37)

Završne pjesme uredi

  • "Alumina" od 'Nightmare' (epizode 1 - 19)
  • "Despair Billy" od 'Maximum the Hormone' (epizode 20 - 36)
  • "Coda ~ Death Note" od 'Yoshihisa Hirano' (epizoda 37)

Utjecaj i kritike uredi

Uspjeh i popularnost ove manga serije je strahovito brzo narasla otkad se prvi put pojavila na web stranicama. U Japanu je otkriven masovni utjecaj medija kao i velik broj čitatelja i prodaje koji su pridonijeli velikom prihodu za velike robe. 31. prosinca 2008, svih 20 dijelova su prodali 26 i pol milijuna kopija u Japanu čime su ušli među bestselerima časopisa Shōnen Jump [1]. Zbog uspjeha mange nastala je animirana verzija, video igre,[2] igrani filmovi [3][4][5] i mnoge druge komercijalne robe. Međunarodni prijem je također sjajno prošao te je Bilježnica smrti dobrodošla u mnogim zemljama.

Izvori uredi

  1. Best Manga Sellers Top Manga Properties in 2008 - Rankings and Circulation Data. Preuzeto 5. siječnja 2012
  2. Death Note (video games) overview Video Games. Preuzeto 5. siječnja 2012
  3. imdb.com IMDb, 2006. Preuzeto 5. siječnja 2012
  4. AnaKhouri (27. listopada. 2008). Death Note Film Review Death Note II: The Last Name 2008 Review. Preuzeto 5. siječnja 2012
  5. deathnotewikia.com Arhivirano 2013-07-15 na Wayback Machine-u Anime Wiki. Preuzeto 5. siječnja 2012

Vanjske poveznice uredi