De Excidio et Conquestu Britanniae

De Excidio et Conquestu Britanniae (prevedeno s latinskog: Na ruševinama osvojene Britanije) je manuskript britskog monaha iz 6. vijeka Gildasa (umro oko 570.) jedan od rijetkih izvora za historiju Post-rimske Britanije.[1]Gildasov manuskript odštampao i izdao Polidoro Virgili 1525. iz Urbina.

Na ruševinama osvojene Britanije
De Excidio et Conquestu Britanniae
Karta Britanskog otoka oko 540.
Karta Britanskog otoka oko 540.
Karta Britanskog otoka oko 540.

Karakteristike uredi

Gildas je to djelo napisao negdje između 516. i 547., to je kritička propovjed u 3 dijela. U prvom dijelu piše o britskoj historiji od Rimskog osvajanja Britanije do svojih vremena.[2] U tom dijelu spominje britskog lidera Ambrosiusa Aurelianusa i veliku pobjedu Brita nad Saksoncima u Bitci kod Mons Badonicusa.[1] U drugom dijelu osuđuje pet britskih vladara zbog njihovih različitih grijeha. U trećem dijelu kritički govori o svećenicima.

To je jedina postojeća historija Kelta iz tog vremena i jedina onovremena britska verzija događaja od Rimskog osvajanja Britanije do njegovog doba. Gildas zapravo čezne za vremenima mira i reda - zlatnim vremenima kada je Rim vladao Britanijom, on kritizira tadašnje britske vladare; Cuneglasa, Constantina iz Devona, Aureliusa Caninusa, Maelgwn Gwynedda i Vortiporiusa iz Dyfeda zbog tiranije i ludosti.[2]

Gildas u svom dijelu zapravo proklinje anarhiju koja je snašla Post-rimsku Britaniju.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Gildas (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 05. 12. 2017. 
  2. 2,0 2,1 Gildas (engleski). Nightbringer. Arhivirano iz originala na datum 2021-01-16. Pristupljeno 05. 12. 2017. 

Vanjske veze uredi