Davorin Popović (Sarajevo, 23. septembra 1946. – Sarajevo, 18. juna 2001.), jugoslavenski i bosanskohercegovački muzičar. Bio je vodeći pjevač i frontmen progresivnog i pop rock benda Indexi tokom većeg dijela njihove karijere. On i Indexi postali su osnivači specifičnog muzičkog stila u bivšoj Jugoslaviji poznatog kao Sarajevska škola pop rocka, koji je kasnije utjecao na ostale bendove i pjevače u Sarajevu i ostalim dijelovima Jugoslavije. On sam popularno se asocira sa boemskim načinom života u Sarajevu tokom šezdesetih godina dvadesetog vijeka. U mladosti je bio uspješan košarkaš. Tokom svoje karijere, dobio je nadimke kao što su "Pimpek", "Davor", "Dačo" ili jednostavno "Pjevač" zbog svog jedinstvenog nazalnog glasa.

Paralelno sa radom u bendu, između 1975. i 1996. slijedio je solo karijeru, doduše ne kontinuirano. U većini njegovih solo djela, jedan ili više članova Indexa svirali su kao podrška u studiju, pa je i njegova solo karijera usko vezana za onu samog benda. To je također naglašavano u naslovima albuma, koji su obično glasili "Davorin i Indexi" ili slično. Tokom opsade Sarajeva 1995. godine, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1995. u Dublinu sa pjesmom "Dvadeset prvi vijek", zauzevši 19. mjesto od 23 takmičara.

Neke od najpopularnijih pjesama koje se obično asociraju sa Indexima zapravo su bile Davorinova solo djela, a među njima su "I pad je let" ili "U tebi se žena rađa" sa njegovog prvog LP-a Svaka je ljubav ista (osim one prave) iz 1976. godine, koji je, neobično, bio prvi studijski album sa potpuno novim pjesmama koje su Indexi snimili kao bend (prije su objavljivali singlove i kompilacije, a ne studijske albume). Međutim, objavljen je kao Davorinov solo rad zato što je bend tada radio na svom progresivnom remek-djelu "Modra Rijeka".

Muzika na Popovićevim solo albumima generalno je bliža mainstream pop rocku i šlagerima, iako su neke pjesme zadržale poznatu rock formulu Indexa.

Bosanska muzička nagrada Davorin nazvana je u njegovu čast (iako je 2008. preimenovana u Indexi), kao i sarajevsko košarkaško takmičenje Dačo.

Kao znak najvećeg priznanja grada za njegov umjetnički rad, sahranjen je u Aleji velikana (prestičnom mjestu izdvojenom za izuzetne građane Sarajeva), zajedno sa svojim prijateljem i članom benda, vodećim gitaristom virtuozom "Indexa", Slobodanom-Bodom Kovačevićem, kao i legendarnim bosanskim košarkašem, Mirzom Delibašićem. Sva trojica postali su velike legende grada Sarajeva i Bosne još za svoga života. Bili su popularni i cijenjeni kao izuzetni umjetnici i sportisti koji su pomogli staviti Bosnu i Sarajevo na kartu svijeta dugo prije Zimskih Olimpijskih igara 1984. i rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Solo diskografija

SP

  • "Ja sam uvijek htio ljudima da dam" / "Crveno svjetlo" (PGP RTB, 1976)

Albumi

  • Svaka je ljubav ista osim one prave (Diskoton, 1976)
  • S tobom dijelim sve (Diskoton, 1984)