Daut-pašin amam

Daut-pašin amam u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju (Republika Makedonija) jedan je od najznačajnijih hamama na teritoriji bivše SFR Jugoslavije. Izgrađen je 1484. godine, a sastojao se iz muškog i ženskog dela za svlačenje, znojenje, kupanje i odmor. Podigao ga je turski vojskovođa Daut-paša, jedan od vezira sultana Mehmeda II Fatiha (1451-1481) i veliki vezir iz vremena sultana Bajazita II (1481-1512).

Pogled odozgo na Daut-pašin amam u Skoplju
Nakon zemljotresa u Skoplju: Daut-pasin amam

Arhitektonski oblik uredi

U spoljašnjem oblikovanju odlikuje se jednostavnošću. Naročito se ističe peta fasada pokrivena kupolama raznih dimenzija, koje nagoveštavaju unutrašnji sadržaj objekta. Izgrađen je s naizmenično postavljenim redovima kamena i opeke. Unutrašnjost je u gornjim delovima malterisana i dekorativno obrađena reljefima islamskih motiva.

Savremena funkcija uredi

U požaru 1689. godine bio je oštećen i prepušten postepenom propadanju. Posle Drugog svetskog rata 1949. je renoviran i adaptiran u Nacionalnu umetničku galeriju. U zemljotresu 1963. bio je oštećen i nakon izvršene sanacije produžio je rad u istoj funkciji.

Literatura uredi

  • I. Zdravković, Restauracija i adaptacija Daut-pašinog amama u Skoplju, Zbornik zaštite spomenika kulture 1950. godine.